HABER

Filistin büyükelçileri Ankara'da toplandı

Ankara (AA) - Filistin'in Avrupa ülkelerindeki büyükelçileri, yaklaşık 3 yıllık aradan sonra Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da bir araya geldi.

Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki'nin başkanlığında bir araya gelen büyükelçilerin toplantısı öncesinde, onur konuğu Dışişleri Bakanı Ali Babacan Maliki ile ikili bir görüşme yaptı.

Babacan, yaklaşık 45 dakika süren bu görüşmenin ardından, toplantının açılışında konuştu.

Babacan, konuşmasında, "Türkiye'nin Filistin sorununa verdiği şüphe götürmeyen desteği bir kez daha vurgulamak istiyorum" diyerek, yaklaşık 60 yıldır Filistin halkının barış ve istikrar özlemi içinde olduğunu belirtti.

Kin, umutsuzluk ve karamsarlığın bölgedeki radikal unsurlara zemin oluşturduğunu kaydeden Babacan, Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda soruna müzakereler yoluyla kalıcı bir çözüm getirilmesinden yana olduğunu, ayrıca iki devletin yan yana, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşamasını sağlayacak Arap barış inisiyatifi veyol haritasını desteklediğini vurguladı.

7 yıl aradan sonra barış sürecini yeniden canlandırmak için dönüm noktası olan Annapolis Konferansını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Babacan şöyle konuştu:

"Bu sürecin kolay olmayacağını ve birçok engel olacağını biliyorduk. Bu sürecin başarısı, tarafların müzakereleri iyi niyetli bir şekilde götürme kararlılığına ve isteğine bağlıdır. Uluslararası toplumun sürece bağlı kalması, barışın sağlanması için ayrılmaz bir unsurdur.

Annapolis toplantısının kaçırılmaması gereken bir fırsat penceresi olduğu konusunda mutabık kaldık. Annapolis süreci başarısız olursa, radikaller kazanır. Başarısızlığın bedeli ağır olabilir. Eğer barış zafer kazanmaksa, bölgedeki insanlar birlikte yaşamalı ve çalışmalıdır. Üzerinde anlaşılmış bir çözüm için başka bir alternatif yoktur."

İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yeni yerleşim yerleri oluşturma kararının Yol Haritasıyla çeliştiğine ve barış çabalarını engellediğine dikkati çeken Babacan, diğer yandan İsrail'in Gazze'de insanlara gıda akışına kısıtlamalar getirmesinin Filistinlilerin hayatlarını daha da dayanılmaz hale getirdiğini belirtti.

"İsrail'in Gazze Şeridindeki ambargosu ve ablukası, insani krizi daha da kötü hale getirecektir" diyen Babacan, İsrail'e barış sürecini yaralayan mevcut politikalarına son vermesi ve Gazze'ya uyguladığı ambargoyu kaldırması için çağrıda bulunduklarını belirtti.

Filistinliler arasındaki çatlakların endişe yarattığını da kaydeden Babacan, bu durumun hem Filistin sorununun çözümünü, hem de barış sürecini olumsuz etkilediğini söyledi.

Annapolis'te başlayan siyasi sürecin ancak ekonomik bir süreçle desteklendiğinde başarılı olabileceğini belirten Babacan, sürdürülebilir bir ekonomik gelişme için de hukukun iyi işlemesi ve güçlü kurumların olması gerektiğini ifade etti.

Babacan, Türkiye'nin gerek bölge, gerekse Filistin-İsrail sorununda kendine özgü bir konumda bulunduğunu belirterek, iki tarafla da iyi ilişkiler içinde olduklarını ve bunu Filistin tarafının da talebi doğrultusunda Filistinlilerin yararına kullanabileceklerini kaydetti.

Babacan, şiddet ve umutsuzluğun Filistin halkının kaderi olmaması gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin barışa yönelik katkılarının süreceğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler