RAMALLAH (İHA) - Filistin'de başkanlık seçimleri için Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da saat 07.00'da başlayan oy verme işlemi devam ediyor. Okullara ve resmi dairelere konulan oy sandıkları akşam 19.00'a kadar oy kullanımına açık kalacak. İlk sonuçların gece yarısına doğru açıklanması bekleniyor. Filistin seçimleri, Hamas ve İslami Cihad tarafından protesto edilirken, iki örgüt yandaşlarına oy vermeme çağrısında bulundu.
Filistinliler, geçen yılın Kasım ayında hayata veda eden efsanevi liderleri Yaser Arafat'ın yerine yeni halefini bugün seçiyor. Filistin bölgelerinde yapılan seçimleri, aralarında ABD eski başkanlarından Jimmy Carter'ın da bulunduğu 400 kadar uluslararası gözlemci izliyor. 7 adayın katıldığı seçimlerin en güçlü adayı ise, son günlerdeki sert söylemleriyle dikkat çeken Mahmud Abbas.
Yapılan son kamuoyu yoklaması, seçmenlerin yüzde 55'inin, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Mahmud Abbas'ın başkan olmasını istediğini ortaya koyuyor. Filistinlilerin yüzde 22'si, insan hakları savunucusu bağımsız aday Mustafa Barguti'yi desteklerken, diğer adayların alacağı toplam oyun ise yüzde 3 oranını aşmayacağı tahmin ediliyor.
Filistin Özerk Yönetim Başkanlığı'nın en güçlü adayı Mahmut Abbas, tüm kesimlere hitap eden vaatlerle seçim kampanyasını tamamladı. Şiddetin hüküm sürdüğü Filistin topraklarında tur atan Abbas, söylemini bir hayli sertleştirdi. Mahmud Abbas, geçen ayın ortalarına kadar silahların yarardan çok zarar getirdiğini vurgularken, son günlerde denetim altına alması gereken militan güçleri savunan ifadeler kullandı. Abbas, geçenlerdeki açıklamasında ilk kez İsrail'i 'siyonist düşman' olarak tarif etti. Oysa İsrail, ABD ve Avrupa, Abbas'ın seçimi kazanması durumunda Filistin yönetiminin izlediği rotada radikal değişim umuyor.
ABD Başkanı George W. Bush, ikinci görev süresinde bağımsız bir Filistin devleti kurulması için çaba göstermeyi ve Filistinlilere maddi yardımda bulunmayı, yeni liderin 'reform yanlısı, demokratik ve terör aleyhtarı' bir tutum izlemesi şartına bağlıyor. Başkan Bush, Filistin özerk bölgelerinde yapılacak seçimin, bağımsız devlet kurulmasına yönelik sürecin sadece başlangıcı olduğunu ve bu seçimin demokrasinin yürürlükte olduğu anlamına kesinlikle gelmediğini özellikle vurguluyor.
Amerikan yönetiminin favori adayı Mahmud Abbas; ancak Washington yönetimi, Abbas'ın Filistinliler karşısındaki pozisyonuna zarar vermemek için açık destek vermekten kaçındı. Abbas'ı, seçimi kazanması durumunda Washington tarafından hazırlanan bir çalışma planı bekliyor. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, aralık ayında Washington'da biraraya gelerek, yeni Filistin liderinin görevlerini belirledi. Bu görevler arasında, 'Terör ve yolsuzlukla mücadele, politik sistem reformu, demokrasi, resmi kurumlarda saydamlık ve ekonominin yeniden canlandırılması' bulunuyor.
İşgal altındaki topraklarda gerçekleşecek ilk devlet başkanlığı seçimlerinde Mahmud Abbas'ın yanı sıra Filistin Halk Partisi Lideri Bassam El-Salih, Bağımsız Filistin için Demokrasi Cephesi Partisi Lideri Tayser Khaled ve bağımsız olarak Dr. Mustafa Barguti, Dr. Abd Al Karim Shbair, Dr. Abd Al Halim Al Ashqar, Sayyed Hüseyin Barakeh olmak üzere toplam 7 aday Filistin Devlet Başkanlığı için yarışıyor.
Filistin'de yaşayan 4 milyon Filistinliden 1 milyon 282 bin 524 kayıtlı seçmenin oy kullanacağı seçimlere 66 ülkeden gözlemci katılıyor. Seçimlerde yerli ve yabancı gözlemci sayısının 6 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Sabah saat 07.00'da başlayan seçimler, akşam saat 19.00'da sona erecek ve 2 bin 800 seçim noktasında kullanılan oylar, 16 seçim bürosunda toplanarak tasnif edilecek. Ayrıca İsrail hükümeti seçimler sebebiyle, kontrol noktalarından Filistinlilerin geçişine izin veriyor.