Abbas, iki gündür yaptığı görüşmelerde, Türk hükümeti yetkililerine, ABD ve Arap ülkelerine bu seçenekler hakkında bilgi verdiğini belirterek “Barış görüşmeleri başlamazsa biz de bu seçeneklerimizi uygulamaya geçeceğiz. Temennimiz odur ki zor seçeneklere mecbur kalmayalım” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki günlük resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Filistin Lideri Mahmud Abbas’ı kabul etti. Çankaya Köşkü’nde düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi.
Görüşmeler sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Abbas’ın kendilerine Filistin ve bölgedeki son gelişmeler hakkında bilgiler verdiğini söyledi. Ortadoğu’da arzu edilen barışın oluşması için Filistinlilerin kendi toprakları üzerinde bağımsız devletleri olması gerektiğine vurgu yapan Gül, “Kudüs de bu devletin başkenti olmalıdır. Buna çok önem veriyoruz. Eylül ayında başlayan görüşmeleri kuvvetli bir şekilde desteklediğimizi açıklamıştık. Şüphesiz ki bunun devam edebilmesi için İsrail’in yeni yerleşim yerleri yapma ısrarından vazgeçmesi, oradaki evlerin yıkımından vazgeçmesi ve kendisinin olumlu bir havaya bürünmesi elzemdir” dedi.
İsrail’in Kudüs’ün statüsünü dikkat etmesi gerektiğini de ifade eden Gül şöyle devam etti:
“Binlerce yıl farklı dinleri bünyesinde oluşturan, kendi kimliği ve kültürü olan Kudüs’ün kimliğini ve kültürünü değiştirici çalışmalardan muhakkak ki vazgeçilmesi gerekir. Şüphesiz ki Gazze’de yaşayan 1,5 milyon insanın hayat şartlarının iyileşmesi için ablukanın tamamen kaldırılması, gerekli yardımların kolayca oraya ulaştırılması için de İsrail’in yeni bir politika takip etmesi gerekmektedir. Bütün bunları detaylı bir şekilde sayın Abbas’la konuştuk. Filistin içindeki bütünleşmenin sağlanması yönündeki yapılan çalışmalar hakkında bize bilgi verdiler. Bu yakın dayanışmamız şüphesiz ki devam edecektir. Türkiye ve Türk halkı bağımsız Filistin’in devletinin güçlü bir şekilde kendi topraklarında üzerinde çıkması için her türlü desteği vermeye devam edecektir. Bunun yanında yine Türkiye sosyal ve ekonomik yardımlarını Filistin halkına yine yapmaya devam edecektir. Bu ziyaret vesilesiyle bütün bunları yine gözden geçirdik."
-"BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE İLİŞKİN BİLGİ ALMIŞ DEĞİLİZ"-
Cumhurbaşkanı Gül’ün ardından söz alan Filistin Lideri Abbas, Türkiye’nin Filistin meselesine öncelikli sıralarda önem vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, barış görüşmelerine ilişkin bilgiler verdiğini aktardı. Abbas, şu ana kadar barış sürecindeki görüşmelerin yeniden başlamasına ilişkin kesin bir bildirim almadıklarını ifade ederek “Yerleşim birimlerinin özellikle de Kudüs’te yerleşim birimlerinin inşa edilmesinin durdurulmasına ilişkin herhangi bir belirti söz konusu değildir. Eğer bu yerleşim birimlerinin durdurulması gerçekleşmezse biz de barış görüşmelerini sürdüremeyiz” dedi. Abbas şunları kaydetti:
“Eğer barış görüşmelerine ilişkin görüşmelere yeniden başlanamayacaksa bizim elimizde 5-6 diğer seçeneğimiz var. Biz bu seçenekleri hem zatıalinize hem Amerika Birleşik Devletlerine hem de Arap ülkelerine bildirmiş durumdayız. Barış görüşmeleri başlamazsa biz de bu seçeneklerimizi uygulamaya geçeceğiz. Ulusal uzlaşı meselesine gelince ulusal birlik sağlanmadan Filistin halkının sorununun çözüme kavuşması söz konusu değildir. Bugün Ankara’dan Ramallah’a doğru hareket eden ve Filistin halkına yardım ulaştıracak olan birkaç tırı uğurladık. Bu tırlar Ramallah’a Gazze’deki Filistinli çocuklara yardım ulaştırmak üzere hareket ettiler. Bu olay şunu göstermektedir ki Türk halkı bütün engellere rağmen ve bu uğurda şehitler vermiş olmasına rağmen kesin bir şekilde kararlı bir şekilde Filistinli kardeşlerine yardımlarını sürdüreceklerdir.”
Abbas görüşmeler kapsamında Gazze’de Cenin bölgesine kurulacak Organize Sanayi Bölgesi ve içme suyu temini için arıtma tesisi inşa edilmesi konularını da görüştüklerini sözlerine ekledi.
-"TÜRKİYE’NİN BEKLENTİLERİ AÇIK"-
Ortak basın toplantısı sonrası iki lider basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cenevre’de İsrailli ve Türk yetkililerin görüşmeleri üzerine Türkiye’nin tazminat ve özür taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağı yönündeki soruya “Teknik seviyede bu görüşmeler yapılıyor. Türkiye’nin ilişkiler normalleşmesi için beklentileri açık. Ekleyecek bir şey yok” yanıtını verdi. Gül, Brezilya ve Arjantin’in Filistin hükümetini tanımasının ardından diğer ülkeler tarafından da tanınması konusunda Türkiye’nin nasıl bir desteği olacağı yönündeki soruyu ise “Bu bir gerçek. Sadece bir Filistin yönetimi söz konusu değil bir Filistin devleti vardır. Herkesin de Filistin devletini tanımasını arzu ederiz. Nihai amaç doğu Kudüs Filistin devletinin başkenti olacaktır. Kendi toprakları üzerinde bağımsız şekilde Filistin devleti kurulacaktır. Biz bu fikrimizi herkesle paylaşıyoruz” şeklinde yanıtladı.
-"TEMENNİMİZ ZOR SEÇENEKLERE MECBUR KALMAMAK"-
Filistin lideri Abbas ise barış görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması sonrası devreye sokacakları seçeneklerin ne olduğu ve Filistin hükümetinin feshedilmesinin de bu seçenekler arasında olup olmadığı yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:
“Esasında biz hükümetin feshedilmesine ilişkin bir şey dile getirmedik. Fakat bizim önümüzde barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanırsa 5-6 seçeneğimiz var. Bu seçeneklerin başında dünya ülkelerine yönelip hükümetimizin tanınmasının sağlanmasını gerçekleştirmektir. Dün önce Brezilya sonra Arjantin bizim hükümetimizi tanıdı. Biz bu görüşmelerde başarılı olmazsak seçeneklerimizi peyderpey peş peşe uygulamaya koyacağız. Temennimiz odur ki zor seçeneklere mecbur kalmayalım.”
ANKA