HABER

Filistin'de sanat da esaret altında

RAMALLAH (İHA) - Dünya, Filistinli bir sanatçıya kontrol noktasında zorla keman çaldıran İsrailli askeri konuşurken, Filistin'de sanatçılar sık sık bu tür keyfi uygulamalarla karşı karşıya kalmaktan şikayet ediyor.

Filistin'de Birzeit Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren konservatuardaki öğrenciler, Filistin'de insanlar gibi müziğin de, sanatın da esaret altında olduğunu dile getiriyorlar.

Yaşıtları sokaklarda İsrail askerlerine taş atarken müziği ve sanatı seçen 10 yaşındaki Cibril Hamid, artık özgürlük şarkıları söylemek istiyor.

Filistin'de müzikle uğraşmanın çok zor olduğunu dile getiren Piyano Öğretmeni Nadia Abusi ise, zaman zaman öğrencilerinin İsrail tarafından kurulan kontrol noktalarında keyfi uygulamalar yüzünden kurslara geç geldiklerini, çoğu zaman da gelemediklerini dile getirirken, "Öğrenci bulmakta zorlanıyoruz. Öğrencilerimizin eğitimleri çoğu zaman yarıda kalıyor. Konserler ve çalışmalar ise neredeyse imkansız" şeklinde konuştu.

Filistin'de 10 yıldır piyano eğitimi alan ve yurtdışında da çeşitli konserler veren Piyanist Nadia Arari ise, Filistin'de sanatçı olmanın, sanat için savaşmanın zorluğuna dikkati çekiyor. Kurdukları orkestra ile konserler vermeye gittikleri yerlerde çoğu zaman kontrol noktalarına takıldıklarını söyleyen Arari, "Bir keresinde otobüsle bir başka yere konser vermeye giderken İsrail askerleri kimlik kontrolü yapmak istedi. Sonra kimlikleri toplayıp götürdüğümüzde buna gerek olmadığını söylediler ve saatlerce bizi kontrol noktasında beklettiler. Zaman zaman davetiyesi dağıtılmış konserlerimize bile geç kalıyoruz, hatta iptal etmek zorunda kalıyoruz. Bu bir sanatçı için çok üzüntü verici. Hiç kimse bu tür davranışları hak etmiyor" şeklinde konuştu.

Filistin'de Ramallah, Betlehem ve Kudüs'de 3 ayrı yerde merkezi olan Birzeit Üniversitesi Konservatuarı'nın Ramallah sorumlusu Muhammed Yakup da, müzik öğretmenlerinin ve öğrencilerinin kontrol noktalarındaki keyfi uygulamalar sebebiyle konservatuara gelemediklerini belirterek, "Bazı öğrencilerimiz 3 ayrı kontrol noktasından geçerek konservatuara gelmek durumunda kalıyor. Bu da sıkıntılara sebep oluyor. Orkestra üyeleri zaman zaman bir araya gelemiyor. Yurtdışında verilecek konserler öncesi Filistin'de bir araya gelemediğimiz için zaman zaman bunun için topluca yakın ülkelere gidiyoruz. Konser öncesi Ürdün'de çalışıyoruz" dedi.

İsrail tarafından Filistin girişlerine kurulan kontrol noktalarında çoğu zaman hemen hemen her Filistinli'ye uygulanan mantıkdışı uygulamalardan sanatçılar da üzerine düşen payı alıyor. Şarkıları İsrail tarafından örülen duvarlara çarpan Filistinli sanatçılar, artık özgürlük şarkılarını dünyaya duyurmak istiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler