HİDAYE ES-SAİDİ - Malezya'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Filistinli bilim adamı Fadi el-Batş'ın eşi İnas, kocasının herkes tarafından sevilen, saygı gören, insanları araştırmaya ve öğrenmeye teşvik eden biri olduğunu belirterek, "İsrail sadece bu beyinleri öldürmek istiyor" dedi.
Kuala Lumpur'daki özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışan elektrik mühendisi Fadi el-Batş, 21 Nisan'da evinden ayrılıp sabah namazına gittiği sırada iki kişinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. İnas el-Batş (31), olay günü yaşadıklarının yanı sıra eşinin insanlarla ilişkisi, çalışma disiplini ve aile yaşantısı hakkında AA muhabirine konuştu.
Filistinli kadın, 21 Nisan sabahı telefonuna eşinin durumunu soran çok sayıda mesaj gelmesiyle endişelendiğini söyledi. Bunun üzerine hemen sabah namazı için camiye giden eşini aradığını belirten İnas, "Telefona cevap vermeyince hemen sokağa çıktım. Etrafta toplanan insanlara eşimi sorduğumda ya sustular ya da sessizce ağladılar. Birkaç dakika sonra eşimin öldürüldüğünü anladım." dedi.
Ölüm haberini aldığında dünyanın başına yıkıldığını, ancak daha sonra kendine geldiğini aktaran İnas, "Fadi, şehit olmayı hayal ederdi. Ama bunun Malezya'da olacağını hiç düşünmemiştik." diye konuştu.
- "İlme önem verir, teşvik ederdi"
İnas, Gazze'den 2011'de doktora eğitimini tamamlamak için ayrılan eşinin bilime ve araştırmaya çok önem verdiğini belirterek şunları söyledi:
"Çok azimli biriydi. Bilimsel çalışmalarına aralıksız devam etti. Pek çok yabancı bilimsel dergide hakemlik yaptı, bu dergilerde 18 makalesi yayımlandı. Çok sayıda ödül ve başarı belgesi almaya hak kazandı. Öğrenmeyi, ilimde derinleşmeyi çok severdi. Beni ve çocukları da buna teşvik ederdi."
Fadi'nin eğitimde kadın-erkek ayrımına şiddetle karşı çıktığını anlatan İnas, "Her alanda çocuklarının becerilerini yükseltmek için çalışırdı, onları eğitim amacıyla dini, kültürel ve oyun kulüplerine kaydettirdi. Bir gün şaka yollu, kızları lisans eğitimleri bitmeden evlendirmeyi düşündüğümü söyledim. Buna hemen karşı geldi, eğitimde kız ve erkeğin bir farkının olmadığı dile getirdi." ifadelerini kullandı.
İnas, kendisinin de eşinin teşvikiyle master eğitimini tamamladığını, daha sonra doktoraya başladığını dile getirdi.
- İyi bir eş ve aile babası
Filistinli bilim adamının çok yoğun çalışmasına rağmen ailesini ihmal etmediğini, kendisi ve çocuklarıyla ilişkilerinin gayet iyi olduğunu belirten İnas, "Eşim çok müşfik biriydi. En basit, gündelik meselelerde bile beni can kulağıyla dinlerdi. Eşim, aynı zamanda hocamdı. Bana öğüt verir, beni gözetirdi." dedi.
İkinci doğumda da kız çocuklarının olduğunu öğrenince eşinin, "Cennette bir kapı daha açıldı" dediğini aktaran İnas, Fadi'nin ev işlerinde de kendisine yardımcı olduğunu dile getirdi.
İnas, 2006'da geleneksel usullere göre evlendiklerini kaydederek, Fadi'nin müstakbel eşinde aradığı tek özelliğin hafız olması olduğunu aktardı.
Eşinin de hafız ve Kur'an-ı Kerim öğretmeni olduğunu kaydeden İnas, bilimsel çalışmalarının yanı sıra isteyenlere farklı kıraatlerde Kur'an-ı Kerim tilaveti öğreten Fadi'nin üç farklı tilaveti bildiğini ve öğretmenlik icazeti aldığını, ancak dördüncüsünü tamamlamaya ömrünün vefa etmediğini söyledi.
- İsrail'in bilim adamını hedef alması
İnas, İsrail basınında eşi hakkında çıkan iddiaların doğru olmadığının altını çizerek, "Fadi'nin askeri, siyasi ya da örgütsel faaliyetlerle bir ilişkisi yoktu." dedi.
Eşinin, bilim konusunda çok azimli, alanında bir mucit olduğunu söyleyen İnas, "Belki de İsrail'in korktuğu bilimsel çalışmaları ve araştırmalarıydı. O sadece Müslüman bir Filistinliydi. İsrail sadece bu beyinleri öldürmek istiyor." diye konuştu.
İnas, Fadi'nin daha önce herhangi bir şekilde tehdit edilmediğini, Müslüman olsun olmasın herkes tarafından sevilen biri olduğunu aktararak, "Suikast haberi karşısında sadece ben değil onu tanıyan herkes şaşkına döndü." ifadesini kullandı.
Çocukları Dua (6), Esil (4) ve Muhammed'in (1) eğitim emanetinin çok ağır olduğunu kaydeden İnas, "Çocuklara şehit babalarına layık şekilde eğitim vermem gerekiyor." dedi.
- Fadi el-Batş kimdir?
Malezya'daki özel bir üniversitede öğretim üyesi olan elektrik mühendisi Fadi el-Batş, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı'nda dünyaya geldi.
Batş, 2009'da Gazze İslam Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamladı.
Malezya Üniversitesi'nden doktora için kabul alan Batş, alanında birçok başarıya imza atarak Malezya'da "Yayasan Khazanah" devlet bursunu kazanan ilk Arap oldu.
Doktora eğitimi sırasında güç elektroniği teknolojisini kullanarak elektrik enerjisi iletim ağlarının yeterliliğini artırmaya ilişkin araştırmalar yapan Batş'ın tasarladığı ve elektrik enerjisi nakil ağına bağlanan cihazla, ağda yüzde 18'lik bir kapasite artırımı sağlandı.
Batş'ın çeşitli hakemli bilim dergilerinde yayımlanan 18 makalesi bulunuyor. Uluslararası bilimsel konferanslara katılımı ve Suudi Arabistan'da SASG - 2014 adıyla bilinen ödüle layık görülmesi Batş'ın bilim dünyasındaki değerini ortaya koyuyor.
Dünyanın çeşitli yerlerinde Filistinlileri ve Filistinli gruplara yakın kişileri hedef alan suikastların arkasında İsrail istihbarat servisi Mossad'ın olduğu öne sürülüyor.
Hamas'la bağlantılı Tunuslu uçak mühendisi Muhammed Zevvari de 15 Aralık 2016'da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı hayatını kaybetmişti. Zevvari suikastının ardında Mossad'ın olduğu ileri sürülmüştü.
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Zevvari'nin Mossad tarafından öldürüldüğü iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail menfaatlerini korumak için her şeyi yapar.'' demişti.