Film sektöründe çalışmanın zorlukları her dönem bahsedilse de çoğunlukla göz ardı edilmiştir. Beyazcam ve beyazperdenin bize yansıyan büyülü ve parıltılı dünyasının arkasında ciddi bir bir uğraş emek ve yaşanan zorluklar var.
Öncelikle son yıllarda Televizyonlarda yayınlanan dizilerin sürelerinin uzaması gerek projede rol alan oyuncular, gerekse diğer set ekiplerinin daha zorlu şartlar altında çalışmasına yol açtı. Özellikle dizilerin reklam alma potansiyelinin yüksekliği kanal patronlarının dizi yapımcıları üzerindeki baskıyı artırması sonucu Türkiye’de diziler neredeyse bir sinema filmi uzunluğunda yayınlanmaya başladılar.
Öncelikle hiçbir yazılı sözleşme uygulamasının bulunmadığı bu sektörde çalışanlar Türk Sineması’nın eski Yeşilçam dönemlerinden kalma “sözlü anlaşma” yoluyla projelere dahil oluyorlar. Bu belgesiz çalışma durumu çalışanın neredeyse tüm haklarını elinden alıyor. Çünkü resmi olarak çalışıyor görünmeyen kişi hakkını aramakta da zorluk çekiyor. Bu durum, yapımcı firmanın eline müthiş bir koz vermek anlamına da geliyor. Öyle ki, bir işte çalışmaya başlayan kişi alacağı parayı çok gecikmeli ya da eksik olarak tahsil edebiliyor. Başka bir deyişle çalışanlar tamamen firmanın insafına kalmış durumda.
Öte yandan film setinde çalışmak zaman zaman çok tehlikeli bir iş haline de gelebilir.Bu durum akıllara çalışanların sigorta durumlarını getiriyor. Ancak işlerin çoğunluğunda bırakın özel sağlık sigortasını, çalışanların SSK’sı bile bulunmuyor. Bu duruma çalışanların bulduğu çözüm ise son derece ironik. Kendini başka bir işyerinde çalışıyormuş gibi gösterip, iş sahibine kendi cebinden SSK primlerini ödemek.
Türkiye’de sinema sektöründe çalışanların çoğunluğunun kayıt dışı çalışması önemli bir sorun. Öyle ki, çoğu sette çalışan kişiler, görevleri ne olursa olsun sigortasız bir ortamda işlerini yapmaktalar. Bu durum emekçileri kanunen savunmasız bir hale düşürmekle birlikte hayati bir tehlike anında da sigortasız olmanın dezavantajlarını beraberinde getiriyor. Öte yandan belirlenmiş bir çalışma süresi olmadığından günde 20 ile 24 saat arası çalışıldığı bile oluyor. Setlerde meydana gelen kazalar da cabası.Kamera arkasındakilerin içinde bulundukları yaşam zorlukları belirli yasal düzenlemeler olmazsa değişmeyecek gibi gözüküyor.