YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Filyos Çayı üzerindeki köprünün yıkılması -İTÜ Afet Yönetim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kadıoğlu: -"Türkiye'de köprü yönetmeliği yok, nasıl deprem yönetmeliğivarsa, köprülerde de köprü yönetmeliğine ihtiyaç var"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'de köprü yönetmeliği bulunmadığını belirterek, deprem yönetmeliği gibi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'de köprü yönetmeliği bulunmadığını belirterek, deprem yönetmeliği gibi köprü yönetmeliğine de ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada afet yönetiminin kalkınma problemi olduğunu, afetin arama kurtarma ve çadır kurma probleminden ibaret olmadığını bildirdi.

Afet yönetiminin ülke bazında uygulanacak sistematik olması gerektiğine dikkati çeken Kadıoğlu, "Türkiye'de afet kanunları çağın gerisinde. Bu kanunları daha bilimsel ve çağa uygun halde yeniden yapmak lazım. Türkiye'de afet riskini azaltma tecrübesi yok. Türkiye'nin tecrübesi yıkım ve yara sarma üzerine. Yıkım ve yara sarma tecrübesine bakarak afet ve kanunları hazırlamak, Türkiye'nin yeniden bu sarmalda kalmasına neden olur. Türkiye'nin bu sarmaldan çıkması için afet yönetimine farklı bakması gerekir" diye konuştu.

Filyos Çayı üzerindeki köprünün yıkılmasında zafiyet bulunduğunu öne süren Kadıoğlu, olay yerine gelen vatandaşların olayı izlediğini, buna yönelik önlem alınmamasının da olay yeri yönetiminde zafiyet oluşturduğunu düşündüğünü ifade etti.

Ülke genelinde köprülerle ilgili çeşitli problemler bulunduğuna işaret eden Kadıoğlu, şöyle devam etti:

"Kimi yerde köprüleri iki büz koyarak yapanlar da var. Türkiye'de köprü yönetmeliği yok, nasıl deprem yönetmeliği varsa, köprülerde de köprü yönetmeliğine ihtiyaç var. Bir yönetmelik olmadığı için kontrolü, bakımı, yapılacak bir yol, yöntem ve alışkanlık yok. Oradaki yöneticinin uyanıklığına kalmış. Karayolları farkındaysa acil bir şey yapabilir. Yıkımdan sonra yara sarıyoruz. Afet bilinci olmadığı için deneme yanılma yöntemi ile yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de afet yönetiminin bilinmediğini ileri süren Kadıoğlu, "Türkiye, afet yönetiminin bir bilim dalı olduğunun farkında değil. Herkesin yapabileceği kulaktan dolma bilgiyle yapılıyor. Dünyanın birçok yerinde afet yönetimi lisans ve doktorası var. Türkiye'de sadece İTÜ'de var. Devlet almıyor. Devlet, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile sadece lisans mezunu alıyor. Yüksek lisans mezununu almadığı için Türkiye'de afet yönetim birimini uygulamaya koyamadık" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler