Financial Times, Gülen hareketine ilişkin geniş haber analizinde Gülen cemaatine ilişkin görüşlerin "keskin bir biçimde ayrıştığı"nı vurgularken, Gülen’in ilham verdiği hareketin artık “Türk toplumunu şekil veren önemli bir güç” olduğu konusunda pek bir şüphenin bulunmadığı yorumunu yaptı.
Financial Times gazetesi, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzasını taşıyan Fethullah Gülen ve hareketine ilişkin “İlham Verici Mi, Sinsi Mi” başlıklı haber analizde “Türkiye’de görüşler, Sayın Gülen’i, sosyal oynaklık ve hoşgörü gücü olarak görenler ile ülkenin laik temellerini sinsi bir biçimde zedelemesinden kuşkulananlar arasında keskin bir biçimde ayrıştı” diye yazdı.
Gülen’in ilham verdiği hareketin artık “Türk toplumunu şekil veren önemli bir güç” olduğu konusunda pek şüphenin bulunmadığını kaydeden FT, geçen yüzyılının çok büyük bir bölümünün Türk ekonomisine İstanbul’daki laik iş elidinin hakim olduğunu ancak, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri ile ticareti geliştirmek isteyen hükümetlerin artan biçimde TUSKON ile temasa geçtiğine işaret etti.
TUSKON’un artan etkisinin “Gülen cemaatinin yükselişini de yansıttığı” yorumunu yapan gazete, TUSKON’un 25 bin üyesinin çoğunun bu cemaatten geldiğini öne sürdü. Gazeteye konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral de “Farklı düşünceleri, fikirleri ve tercihleri olan üyelerimiz var. Ancak, üyelerimizin çoğunun Sayın Gülen’in fikirlerini desteklediklerini söyleyebiliriz” dedi. Gazete şunları yazdı:
“Sayın Meral, TUSKON’un, siyasi olmamayı sürdürdüğünü, sadece faaliyetlerinin hükümet politikasına ters düşmemesini sağladığını söylüyor. Ancak üyelerinin Afrika’daki varlığının politikayı etkilemesine katkıda bulunduğu gibi görülüyor. Örneğin, kıtanın çeşitli yerlerinden büyükelçiliklerin açılması ve THY seferlerinin başlatılması için başarılı lobicilik yaptı.”
-“ALTIN NESİL” HEDEFİ-
İngiliz gazetesi, Fethullah Gülen ve okullarına ilişkin de bilgi verdiği haber analizinde okulların amacının bir küresel ekonomide başarılı olmak için donatılmış “altın nesil” kurmak olduğunu belirttikten sonra cemaat üyelerinin harekete olan bağlılığına vurgu yaptı. “Tüm destekçilerin aynı zamanda finansal bağışlarda bulunduğu”nu belirten gazete bu tür bir gayretin “hem hayranlık hem de rahatsızlık” yarattığını öne sürdü. Gazete şu yorumu yaptı:
“Laikler, bir zamanlar devletten baskı gören ancak şimdi ılımlı İslami Ak Parti yönetiminin altında özgürce faaliyet gösteren Gülen misyonerlerinin, muhafazakar değerlere uyumu sağlamaya yönelik artan baskılarla Türk toplumunu değiştirmesinden kaygılanıyorlar. Ancak en büyük korku, ideolojinin ötesinde Gülen taraftarları, devlet kurumlarına sızarak etkinliklerini açıklanmayan hedefler için kullanmalarıdır.”
Bu tür kaygıların, gazeteci Ahmet Şık’ın tutuklanması ve yayımlanmamış “İmam’ın Ordusu” kitabına el konulmasıyla “zirve yaptığı” yorumunu yapan gazete, Gülen’in ise, siyasi ihtiraslarının olmadığını söylediğini, otoriteye saygı gösterilmesini teşvik ettiğini de kaydetti.
Financial Times, Gülen cemaatinin AKP’ye tavrı üzerinde dururken de Ergenekon soruşturmasını eleştiren Gareth Jenkins’in, cemaatin desteğinin 12 Haziran seçimlerinde “büyük bir faktör” olabileceği görüşünü de yansıttı.
Jenkins’in cemaatin desteğinin Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki “mücadelede çok önemli olabileceği”ne inandığını kaydeden gazete, “Gülen taraftarlarının çoğu, AK Parti’yi halen Türkiye’nin en iyi opsiyonu olarak görüyor. Ancak hiçbir siyasetçi, rakip bir güç merkezinin yükselişini sevmiyor ve Gülen medyası, aralarında farklı görüşleri ortaya çıktığında sık sık Sayın Erdoğan değil, Sayın Gün’ün yanında yer alıyor” yorumunu da yaptı.(ANKA)