İSTANBUL(ANKA)- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ, finansal kiralama işlemlerinde uygulanan KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasının yatırımlara ciddi sekte vuracağını belirterek, KDV artışı kararının geri alınmasını istedi.
Yalçındağ, finansal kiralama işlemlerinde uygulanan KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e çıkartılması ile ilgili yaptığı açıklamada, KDV artışının, büyümenin yavaşladığı ve uluslararası likiditenin daralmakta olduğu dönemde, yatırımların finansmanını zorlaştıracağını kaydetti.
-KDV ARTIŞI GERİ BİR ADIM-
Bu kararın ilgili taraflarla müzakere edilmeden çok kısa bir sürede alınmış olmasının, Türkiye'de yatırım ortamının istikrarı, güvenilirliği ve öngörülebilirliği açısından da son derece geri bir adım olarak nitelendiren Yalçındağ, şunları kaydetti:
"Finansal kiralama işlemleri, özellikle yeni yatırımların finansmanı için yoğun olarak kullanılmaktadır. KDV'nin tahsil edilemediği yeni yatırım döneminde, devrolunan KDV'nin de iadesi için bir mekanizmanın bulunmaması, yatırımların finansman maliyetini çok artırmaktadır. Uluslararası piyasalarda likidite imkânlarının gelecek dönemde azalma ihtimali dikkate alındığında, reel faiz oranlarının zaten yüksek olduğu ülkemizde, bu karar sermaye maliyetinin daha da yükselmesine yol açacaktır. Bu durumdan en çok zarar görecek kesimlerin başında, yatırımlarını finanse etmekte finansal kiralama hizmetlerinden yoğun olarak yararlanan KOBİ'ler gelmektedir."
Özel sektör yatırımları, 2004 yılında yüzde 46 artışın ardından yüzde 24 ve yüzde 17 arttıktan sonra, artış hızı 2007 yılında yüzde 4.6'ya gerilediğini anımsatan Yalçındağ, finansal kiralama hizmetlerinde KDV'de yapılan artışın, yatırımların finansmanına ek yük getireceğini ve ekonominin çarklarını daha da yavaşlatacağını savundu.
-EKONOMİ YÖNETİMİNE OLAN GÜVEN ZEDELENDİ-
Yalçındağ, 1985- 2007 döneminde toplam 35 milyar dolarlık bir hacme ulaşan finansal kiralama işlemlerinin yaklaşık yarısının inşaat ve makine teçhizat yatırımlarında kullanıldığına işaret ederek, "Türkiye'nin sürdürülebilir yüksek büyüme süreci açısından birçok sakınca taşıyan bu kararın, iş dünyası temsil örgütleri ile hiçbir şekilde müzakere edilmeden, ani bir kararla uygulamaya konulması, ekonomi yönetimine duyulan güveni de zedelemiştir. Son yıllarda, yatırım ortamının iyileştirilmesi doğrultusunda önemli bir mesafe kateden Türkiye'de alınmış olan bu karar, gerek ulusal, gerekse uluslararası yatırımcılar açısından bir güven sorununa yol açmıştır. Yatırımlara ciddi sekte vuracak olan finansal kiralama işlemlerine getirilmiş olan KDV artışı kararı geri alınmalıdır" dedi. (ANKA)