HABER

Fındığın alternatifi yok

ORDU (İHA) - Ordu'nun Ünye İlçesi'nde, Belediye Başkanlığı'nın organizasyonu ile "Avrupa Birliği (AB) Standartlarında Fındık ve Destekleyici Ürünler" konulu bir panel düzenlendi.

Belediye Gösteri Merkezi'nde Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (ÜİİBF) Dekanı Prof. Dr. Osman Ecevit Başkanlığı'nda gerçekleştirilen panelde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Neriman Beyhan, Prof. Dr. Muharrem Özcan, Dr. Hamdi Zengilbal ve Ünye İlçe Tarım Müdürü Yetkin Esen konuşmacı olarak yer aldı.

Panel öncesinde katılımcılar, yaptıkları konuşmalarda fındık ürününün alternatifinin olmadığı, bunun göz önünde bulundurularak üretim şartları hususunda titiz olunması gerektiğine dikkat çekti. Katılımcılar ayrıca, fındık üreticisini destekleyerek, ürün desenini geliştirmek açısından bazı ürünlerin yetiştirilebileceğini belirtti.

Saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tarım paneline katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili İdris Sami Tandoğdu, Ünye Kaymakamı Ali Bakoğlu, Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Ünye Ticaret Borsası (ÜTB) Başkanı Osman Atik, Ünye Ziraat Odası (ÜZO) Başkanı İsmail Şirin, Fiskobirlik Ünye Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kılıçarslan birer konuşma yaparak, fındık ürünü ve üretimi ile ilgili görüşlerini açıkladı. CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu "Fındık, ekonomiye büyük katkıdır. Ağacı, kabuğu ise yakacak ve erozyonla mücadele demektir" dedi.

Kaymakam Bakoğlu, Çarşamba Ovası'nda fındık üretmenin toprağa ihanet olduğunu, düz arazilerde dış ülkelerin talep ettiği ve ülkemizde de ihtiyaç duyulan ürünler

yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu ise, üreticinin bilinçlenmesi açısından bu tür organizasyonların devamının geleceğini belirtti.
Fındıkta aflatoksin maddenin kaliteyi düşürdüğüne değinen Ünye Ticaret Odası Başkanı Osman Atik, ürünün naylon çuvallarda saklanmaması gerektiğini, Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin ise ürünü hammadde olarak satmak yerine bölgede kurulacak entegre tesislerle dışarıya Türk Çikolatası olarak satılması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Fiskobirlik Ünye Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kılıçarslan da kalitenin artırılması adına Fındık Üst Kurulu'nun kurulmasını, bu Kurul'un üreticilere yönelik eğitim çalışmaları yürütmesini istedi.

Konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve üreticilerin de katıldığı panelde, destekleyici ürünlerden Trabzon Hurması yetiştiriciliği konusunda OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Muharrem Özcan, Kivi yetiştiriciliği konusunda Dr. Hamdi Zengilbal, fındık ürünü konusunda da Doç Dr. Neriman Beyhan slayt eşliğinde sunumlarını gerçekleştirdi.

Ünye İlçe Tarım Müdürü Yetkin Esen de, ilçedeki tarım faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Fındık yetiştiricilerinin toprak tahlili konusunda titiz olmaları gerektiğine değinen Doç Dr. Neriman Beyhan ise, "Toprağın yapısına göre gübre kullanılmalı. Gübre toprağa karıştırılarak verilmeli. Organik madde içeriği düşük yerlerde hayvan gübresi kullanılmalı" dedi.

Fındık ürünün sulanmadığını, ancak kurak mevsimlerde imkanlar ölçüsünde sulanabileceğini belirten Doç. Dr. Beyhan, budama işlemine önem verilmesi, zararlılarla zamanında ve en uygun mücadelenin yapılması ve komşudan alınan fidanlarla değil de bilimsel olarak yetiştirilmiş fidanlarla üretim yapılması gerektiğini dile getirdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler