HABER

Fındık bahçelerine kış bakımı

ORDU (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Nisan ayında meydana gelen don afetinde fındığın büyük zarara uğradığını belirterek, "Ancak her şeye rağmen 2005 yılı ürün kaybı gübre ve ilaçlamayla kısmen telafi edilebilir" dedi.
Nisan ayında meydana gelen don sonucu fındık sürgünlerinin büyük zarara uğradığını ve bundan 2005 yılında meyve verecek tomurcukların da etkilendiğini belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, gelecek yılki ürünün yine az olacağını söyledi.

Prof. Dr. Karadeniz, uygulanacak tekniklerle her şeye rağmen 2005 yılı ürününün kısmen telafi edileceğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
"Fındık ürününde 2004 sezonunda ciddi kayıplar olmuş ve rekolte önemli düzeyde düşmüştür. Bu durum karşısında, mahsul alamayacağını düşünen çoğu fındık üreticisi, bahar aylarında kullanılması gereken azotlu gübreyi yeterince kullanmamış, fındık iç kurdu ve kozalak akarı gibi ilgili ilaçlamaları da gereğince yapmamıştır. Üreticilerimiz, bu uygulamaların yapılmaması durumunda, 2005 yılındaki fındık veriminin son derece olumsuz yönde etkileneceğini hesaba katmamış veya göz ardı etmiştir. 2004 yılı mahsulunu tabii bir afet olan don nedeniyle kaybeden üreticilerimiz, 2005 yılı mahsulunu da bahçeleri gübre ve ilaçsız bırakarak kaybetmemelidir. Zira, 2004 yılında oluşan fakat hasar görmüş olan sürgünler daha özenli beslenerek ve daha fazla korunarak, sürgünlerde meydana gelen hasar kısmen telafi edilebilir. Bu, hastalanmış bir insana benzetilebilir. Hasta insan daha iyi beslenmeli ve beslenmesi ilaç ve vitaminlerle takviye edilmelidir ki, erkenden ayağa kalksın, nekahet dönemini daha kısa sürede atlatsın".

Üreticilerin fındık iç kurdu, kozalak akarı ve diğer zararlılarla mücadeleyi yeterince yapmadıklarını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Kesinlikle ilaçlamanın normal zaman ve dozlarda yapılması gerekiyor. 2004 yılında yapılan ilaçlamayla gelecek yılki zararlı populasyonunun artması kontrol altına alınacaktı. 2004 yılında ilaçlama yapılmamışsa, fındık zararlıları çoğalacak, kışı daha fazla larva ile geçirip, 2005 yılında yoğun bir populasyon olarak fındık bahçelerinde görülecektir. Üreticilerimizin, fındığın dondan etkilenmesiyle 2004 yılında önemli bir düzeyde ürün kaybına uğradığı bilinmektedir. Fakat gelecek yılki ürünün de zarar görmemesi ve beslenme sorunlarıyla karşılaşmaması için mutlaka fındık bahçelerinde kış aylarında gübre, kireçleme ve gerek kışlık ve gerekse baharda ilaçlamanın noksansız ve hatta daha titizlikle yapılması, önem arz etmektedir" dedi.

En Çok Aranan Haberler