YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındık Dallarından Odun Kömürü Üretiyor

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsunlu makine mühendisi Cenap Bayraktar, kurduğu karbonlaştırma fırınında fındık ağacının dallarından odun kömürü elde ediyor.

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsunlu makine mühendisi Cenap Bayraktar, kurduğu karbonlaştırma fırınında fındık ağacının dallarından odun kömürü elde ediyor. Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sadece belirli bölgelerde ilkel metotlarla uzun zaman harcanarak elde edilen odun kömürlerinin yerine, zahmetsiz ve daha kaliteli odun kömürü yapan fırın geliştirdiğini söyledi. Cezayir'de peçete, temizlik kağıtları ve plastik üreten bir fabrika kurduğunu, 15 yıl işlettikten sonra Samsun'a döndüğünü anlatan Bayraktar, "Yeni makineler yapmaya çok meraklıyım. Bir gün Türkiye'de odun kömürünün Rusya, Endonezya, Küba, Malezya, Çin gibi ülkelerden ithal edildiğini öğrendim. Her yıl tonlarca orman atığı heba olurken odun kömürünü dışardan almamızı içime sindiremedim" dedi. Odun kömürüyle ilgili araştırma yaptığını dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu: "Üç yıl üzerinde çalışarak karbonlaştırma fırını kurdum. Bu fırınla fındık dalları dahil olmak üzere birçok orman atığından odun kömürü yapıyorum. Ülkemizde sadece belirli yerlerde, ilkel şartlarda yapılan, çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu için de üretilmesi yasak olan odun kömürü yapımına alternatif bir sistem geliştirdim. İlkel yöntemlerle bir hafta toprağa gömülerek yakılan ve bu süre içinde çevre kirliliğine neden olan çalışmayı tamamen fırında gerçekleştirilyoruz. İlkel şartlarda yapılırken çalışanlarda çeşitli solunum hastalıkları da görülebiliyor. Bu sistemde odun kömürü yapma işlemi 8 saat içinde tamamlanıyor." - Her ebatta fırın yapılabiliyor Geliştirdiği karbonlaştırma fırınının istenilen kapasitede hatta mobil olarak da yapılabildiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: "Yaptığımız fırınla insan ve çevre sağlığına uygun verimli bir sistem kurduk. Sistem, odun kömürü yaparken odunlardan çıkan metan gazını ve katranı da ayrı depoluyor. Özelikle katranı roket yakıtı, kimya ve sıhhi sanayide ayrı olarak değerlendiriliyor. Bu katranı da Rusya'dan ithal ediyoruz. Yani fırın sadece odun kömürü yapımında da kullanılmamış oluyor. Çevrede ne kadar işe yaamayan orman atığı, ağaç dalları varsa kulanabiliyoruz. Fındık dalları yağlı olduğu için elde edilen ağaç katranı da fazla oluyor. Yaptığımız kömürlerin ısı oranı daha yüksek, dumanı daha az ve daha uzun süreli yanıyor." Bayraktar, normal büyüklükteki bir fırından günlük 400 ile 500 liralık odun kömürü üretilebildiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler