YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındık Ekonomisi Ordu'ya Yaradı

Nedim KOVAN/ORDU, 110 bin fındık üreticisi olan Ordu'da fındık mevsimi nedeniyle Ağustos ayında onbinlerce gurbetçi memleketine gelerek hem tatilini yaptı,

Fındık Ekonomisi Ordu'ya Yaradı

Nedim KOVAN/ORDU, 110 bin fındık üreticisi olan Ordu'da fındık mevsimi nedeniyle Ağustos ayında onbinlerce gurbetçi memleketine gelerek hem tatilini yaptı, hem de ürününü toplayarak para kazandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Ağustos ayında kente gelen yaklaşık 15 bin fındık işçisi de bir ay boyunca gıda, giyecek, tüpgaz gibi ihtiyaçlarını da buradan sağlayarak kent ekonomisine canlılık getirdi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, mevsimlik fındık işçilerinin fındık hasadından Ordu'dan toplam 3 milyon TL'den fazla para kazandıklarını, alışverişlerini de buradan yapmaları nedeniyle ekonomiye önemli katkı sağladığını vurguladı.
Ordu'ya bu yıl gurbetçilerin de akın ettiğine dikkat çeken Uğur Cörüt, "Geçen yıl dondan dolayı fındık olmadı, gurbetçilerimiz de az geldi. Geçen yıla göre Ordu'da bu seneki tahmini rekoltenin 202 bin ton olması nedeniyle fındığı olan gurbetçilerimiz aileleriyle toplamaya geldi. Doğu'dan gelen işçiler gibi onlar da alışverişlerini burada yaptılar. Yiyecek, tüpgaz, giyeceklerini buradaki esnaftan temin ettiler. Otomobil ve araçlarının buradaki sanayide bakım onarımını yaptırdılar. Tüpgazı, ekmeği, yumurtasından tutunda bir çok ihtiyacı buradan karşıladılar. Hem tatil fırsatını değerlendirdiler hem de fındığı olan fındığını topladı, olmayan da hasatta yevmiye ile para kazandı, esnaf da ciddi kazançlı çıktı. Mevsimlik fındık işçileri ise toplam da 3 milyon TL'den fazla hasattan para kazandı, giderken çerezlik fındığını da buradan götürdü. Bu da fındığın ne kadar önemli bir gelir kapısı olduğunun göstergesi" dedi.
10 YILDIR ŞANLIURFA'DAN ORDU'YA FINDIK İŞÇİSİ GETİRİYOR
Şanlıurfa'dan 10 yıldır Ordu'ya fındık işçisi getiren, bu yıl da 150 fındık işçisiyle kente gelen evli ve 16 çocuk babası dayıbaşı Hayri Gülcü kazandıkları her kuruşun yarısını masrafa harcadıklarını söyledi. İşçilerin otobüsle gelip gittiğini, fındık yevmiye ücretlerinin düşük olması ve bahçe sahiplerinin yemek vermemesinin maliyetlerini artırdığını belirten Hayri Gülcü şunları söyledi:
"Bu sene burada fındık oldukça iyi. 6 senedir Kaymakamlığın mevsimlik işçiler için yaptığı Efirli'deki konaklama alanında kalıyorduk fakat bu yıl fındık toplamaya gelen çok olunca bize orada yer kalmadı. Yakın bir yere çadırlarımızı kurduk. Domatesi, biberi herşeyi buradan alıyoruz. Kendi yemeğimizi eşlerimiz yapıyor. Alışverişi de burada bakkaldan yapıyoruz. 1 lira kazanıyorsak yarısını burada bırakıyoruz. Otobüsle gelip gidiyoruz ona da para veriyoruz. Çocuklarımız da biz bahçede çalışırken çadırda kalıyor. 16 yaşından küçük olanlar çalışmıyor. Kaç senedir çoluk çocuk buraya gelip fındık topluyoruz, para kazanıp memleketimize dönüyoruz."
Fındık hasadında çalışan fındık işçilere günlük 60 TL yevmiye veriliyor. İşçiler öğle yemeklerini de kendileri karşılıyor.

Fındık Ekonomisi Ordu'ya YaradıFındık Ekonomisi Ordu'ya YaradıFındık Ekonomisi Ordu'ya Yaradı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler