ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nde, fındığın hasat edilip pazara indirme tarihi gelmesine rağmen taban fiyatın açıklanmayışı üretici ve tüccar nezdinde tepkilere sebep oldu.
Fındık üreticileri, hasadı yapıp patoz adıyla bilinen ayıklama makinesine vermelerine ve çuvallamalarına rağmen pazara indiremediklerini belirterek, "Tüccar, fındığı 1 milyon 500 bin liradan alıyor. Oysa 1 kilogram fındığın maliyeti 2 milyon lira. Belki devlet daha iyi fiyat verebilir diye bekliyoruz. Ama ondan da ses yok. Bir yıl boyunca fındığın gübrelenmesi, bahçe bakımı, işçi ücretlerini ödedik. Patoza ücretini ödedik. Fiyat açıklanmadığı gibi iyi bir fiyat vermezlerse bütün umutlarımız söner. Eylül ve ekim aylarımız bizim için okul ve borç ödeme ayları. Fındığa iyi fiyat verilmezse bu sıkıntıların içinden çıkamayız" dediler.
ART NİYET İDDİASI Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Aydın, fındık fiyatının hala belli olmayışına sert tepki göstererek, "Liberal ekonomide belirsizlik diye bir şey olmaz. Bu belirsizlik art niyetli insanların eseridir" dedi.
Ömer Aydın, "Diyelim ki, pazartesi günü Fiskobirlik fiyatını açıkladı. Bugün serbest piyasada 1 milyon 500 bin liradan fındık alınıyor. Fiskobirlik'in açıkladığı fiyat tüccarın fiyatının aşağısında kalırsa üretici isyan eder. Üstünde olsa bile kesintilerle yine serbest piyasadaki fiyat seviyesine iner. Dolayısıyla üretici önünü görmek istiyor, Fiskobirlik hala perde arkasında" diye konuştu.