ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nde 8 milyon insanın geçim kaynağı olan fındığın hasadına başlandı. Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının yüzde 70'ini elinde bulunduran Türkiye'de, 9 Ağustos tarihinden itibaren yüz binlerce insan ellerinde sepetleri ve çuvallarıyla bahçelere girdi.
İstediği yatırımları alamadığı için ekonomik ve sosyal yönden diğer bölgelere oranla geri kalan, 5 ili Kalkınmada Öncelikli Yöre, 1 ili ekonomik yönden Olağanüstü Hal kapsamında bulunan Karadeniz Bölgesi'nde, bütün umutlar fındığa bağlandı. Fındık satışından elde edilen gelirle birikmiş borçların ödeneceği, düğünlerin yapılacağı, ihtiyaçların karşılanacağı bölgede üreticilerin kulağı Ankara'da.
Serbest piyasada halen 1 milyon 100 bin lirada seyreden fındık fiyatlarının çok düşük olduğunu belirten üreticiler, devletin Fiskobirlik kanalıyla destekleme alımı yaparak fındığı desteklemesini istiyor. Üreticiler, "Geçen yıl 1.5 milyon liradan alınan fındık, bugün 1 milyon 100 bin lira seviyesine düştü. Oysa bir yıl içinde fındığın 1 dekardaki gübre, ilaç ve diğer ihtiyaçlar sebebiyle maliyeti 2 milyon liraya ulaştı. Dolayısıyla bu yıl fındık fiyatının en azından 2.5 milyon lira olmasını istiyoruz" dediler.