YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındık Küspesinden Ilaç, Çay Atığından Biyodizel Ürettiler

Bu yıl ikincisi düzenlenen TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda birbirinden ilginç projeler yarıştı. Gıda ihracatının...

Fındık Küspesinden Ilaç, Çay Atığından Biyodizel Ürettiler

Bu yıl ikincisi düzenlenen TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda birbirinden ilginç projeler yarıştı. Gıda ihracatının 55 milyar dolara çıkmasına katkı sağlayacak yarışmada, fındık küspesinin gıda, ilaç ve kozmetik ürünleri geliştirilmesine yönelik proje birincilik ödülü aldı. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, “Gelen projelerin yüzde 2’si bile sektöre kazandırılsa ar-ge anlamında büyük başarı olacak.” dedi.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) koordinatörlüğünde, gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin ortaya çıkması ve tarıma dayalı sanayinin üretimde hayata geçmesi amacıyla düzenlenen yarışmaya Türkiye’den 374, yurtdışından 36 proje katıldı. Bunlar arasında 176 tanesi sergilenmeye lâyık görüldü. İlk üçe giren proje sahiplerine törenle ödül verildi. Finale kalan birbirinden ilginç 176 proje arasında birinciliği, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Levent Yurdaer Aydemir’in geliştirdiği, fındık küspesinden gıda, ilaç ve kozmetik ürünleri yapılabilmesine yönelik proje kazandı. İkinciliği et ürünlerinin menşeinin belirlenmesine yönelik projesiyle Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nden Serkan Yaman, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Arzum Erdem Gürsan ise endokrin bozucu kimyevi maddelerin tespitini sağlayan projeyle üçüncülüğü elde etti.

‘GIDA SEKTÖRÜNDE AR-GE VE YENİLİK, STRATEJİK ÖNEM TAŞIYOR’

Törende konuşan Yürütme Kurulu Başkanı Alharal, Türkiye’nin sahip olduğu kendine özel coğrafi konum sayesinde tarım ürünlerinin neredeyse tamamını üretecek durumda olduğunu söyledi. Kendi ihtiyacına yeter bir ülke olma özelliğinin yanında dünya pazarında da önemli bir tedarikçi konumunda bulunduğuna işaret ederek, ihracatında gıda ürünlerinin ayrı ve özel bir yeri olduğunu vurguladı. TİM verilerine göre 152,5 milyar dolara ulaşan ihracatta tarım ve gıda ürünlerinin payının 14 milyar doları aştığını kaydeden Alharal, “2023 ihracat stratejisiyle öngörülen 500 milyar dolar içinde tarım ve gıda ihracatımızın payının 55 milyar dolar olması hedefleniyor. Söz konusu ihracat hedefine ulaşılması, ülkemizin tarım ve gıda alanında sahip olduğu potansiyelinin realize edilmesine bağlı. Bunun için de gıda alanında üretim, sanayi, paketleme, nakliye, pazarlama, tüketim dahil her aşamada ve tüm alt sektörlerdeki ar-ge ve yenilikler stratejik önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

Bu yılki yarışmada, Türkiye'den 374 projenin yanında 11 ülkeden 36 başvuru aldıklarını kaydeden Alharal, "Toplam 410 başvurunun büyük kısmının üniversitelerden geldiğini gözlemledik. Etkinliğimiz, gıda alanındaki ar-ge çalışmaları yürüten araştırmacılar arasında büyük ilgi gördü. Değerlendirme kurulumuz, 176 projeyi sergilenmeye lâyık buldu.” bilgilerini verdi. Türk gıda sektörü olarak yüksek katma değerli, doğrudan tüketiciyi hedefleyen ürün ihracatına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Eli Alharal, “Türkiye’de günümüzde işletmeler, ar-ge’ye yüzde 1 civarında pay ayırıyor. Önümüzdeki dönemde bu oranı kademeli olarak arttırıp 2023'te yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliklerimiz, bu hedefe ulaşmamızda tetikleyici rol oynayacak.” dedi.

‘TARIM, İNOVASYON YAPILABİLECEK EN BAKİR ALAN’

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ise Türkiye’nin tarım sektöründe 63 milyar dolar milli hasılayla Avrupa’da birinci, bütün dünyada ise yedinci ülke konumuna yükseldiğini belirterek, “TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’ndan beklentilerimiz çok yüksek. Sektöre rekabet gücü kazandırılması açısından büyük önem veriyoruz. Buradan çıkan projeler, sanayi ve ihracat sektörü tarafından üretime yönlendirilmeli. Dünyada 1,4 trilyon dolar tarım ürünleri ihracatı oluyor. Hedefimiz, bundan daha fazla pay almak.” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da gayri safi milli hasılada tarımın payının, son 10 yılda 23 milyardan 63 milyar dolara, tarım ürünleri ihracatının da aynı dönemde 4 milyardan 16 milyar dolara çıktığını kaydetti. TİM Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, başvuran proje sayısındaki yüzde 100 artışa dikkat çekerek, “Tarım, Türkiye’de inovasyon yapılabilecek en bakir sahalardan biri. Tarımda en zararlı olan popülizmdir. Türkiye, tarımda reform yapmalı. Tarım sektöründe muhafazakârlığı bırakalım. Para değil, yasal düzenlemeler istiyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler