Türkiye Standartlar Enstitüsü (TSE), Türk fındığının Avrupa piyasalarında en büyük sıkıntısı olan ‘aflatoksin’ sorununu ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. TSE, Karadeniz Bölgesi’nde fındık ayıklanmasında kullanılan ve ayıklama sırasında oluşan aflatoksine karşı patoz araçlarına ‘standart’ getirmek için kolları sıvadı.
Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının yüzde 70'ini elinde bulunduran ve milli ekonomiye yılda yaklaşık 2 milyar dolar seviyelerinde döviz girdisi sağlayan bu ürünün en büyük sorunu olan aflatoksine karşı Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (OTSO) bir yıl önce başlattığı ‘Aflatoksinsiz Fındık’ projesi sona erdi.
Özellikle rakip Avrupa ülkelerinin uluslararası piyasalarda Türk fındığının fiyat ve talebini olumsuz etkilemek için istismar ettiği aflatoksin küflenmesinin önüne geçebilmek amacıyla hazırlanan ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO), Ordu Ziraat Odası, Ordu Üniversitesi ve EUROGEMS (İtalya) ortaklığında, Ordu İl Tarım Müdürlüğü ile TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iştirakiyle yürütülen Avrupa Birliği (AB) hibe destekli projenin kapanış töreni Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Burada bir konuşma yapan OTSO Başkanı Servet Şahin, aflatoksinin Türk fındığının uluslararası pazardaki rekabet gücünü azalttığını, bunun önüne geçebilmek için AB desteğiyle ‘Aflatoksinsiz Fındık’ projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
PATOZCULARA STANDART GELİYOR
Projeyi uygularken fındıkla ilgili patozcular dahil tüm tarafları kapsam içinde tuttuklarını, TÜBİTAK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ordu Üniversitesi ve ziraat Fakültesi uzmanlarınca sanayiciler, üreticiler, fındık manavları ve patozculara aflatoksinin önlenmesine yönelik seminerler verildiğini belirten Şahin, şöyle konuştu: “İtalya’nın fındık bölgesi Viterbo’ya sanayicilerimiz, üreticilerimiz ve manavlarımızdan oluşan bir heyetle çalışma ziyareti yaptık. Orada fındık bahçeleri, fındık fabrikalarını ziyaret ettik. İtalya’daki çiftçilerle toplantılar yaptık. Bu ziyaret her iki taraf için sivil toplum diyalogunun güçlendirilmesine önemli katkı yaptı. Aflatoksinin toplama, kurutma, depolama gibi unsunlar sonucu oluşmasının önüne geçilmesi amacıyla proje kapsamında teknik bir komisyon tarafından patoz standart raporu hazırlanarak TSE’ye sunulmuştur. TSE sunulan raporu kabul etmiş ve standart oluşturma sürecini başlatmıştır. Standart oluşturma süreci devam etmekte, birkaç ay içinde sonuçlanması beklenmektedir.”
Şahin, bundan sonraki süreçte OTSO olarak fındığın kaliteli, sağlıklı, AB gıda güvenliği ile uyumlu bir şekilde üretilmesi ve pazarlanması için her türlü çalışmayı yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz