Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Samsun Şube Müdürlüğü, il genelinde fındık yetiştiren bazı üreticilerin bilinçsiz hareket etmesinden dolayı rekoltede düşüş meydana geldiğini bildirdi.
Kentte 90 bin hektarda fındık üretiminin yapıldığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Samsun Şube Müdürü Gürsel Balcı, fındık yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgi eksikliği bulunan üreticilerin il veya ilçe müdürlüklerine başvurarak teknik uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgi almalarını istedi. Türkiye’nin fındık, Samsun’un ise bitkisel üretimde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Gürsel Balcı, çeşit seçimi, dikim, bakım, gübreleme, budama, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi teknik uygulamalardaki hatalardan ve bilgi eksikliğinden dolayı kalite ve verim düşüklüğü meydana geldiğini kaydetti. Fındık yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılarla mücadele hakkında bilgi sahibi olmanın, üretimin getirisi bakımından önemli olduğunun altını çizen Balcı, şunları dile getirdi: “Yapılan yanlış uygulamalar ile emek ve harcamalar boşa gidebilir. İlimizde yaklaşık 90 bin hektarda fındık yetiştirilmektedir. Fındık üretiminde üreticilerimizin yıl boyunca yapmaları gereken uygulamalar vardır. Ocak ayında yapılan toprak analiz sonuçlarına göre, fındık bahçelerine geciktirmeden kışlık gübre olarak da bilinen fosforlu ve potaslı gübrelerle çiftlik gübresi verilebilir. Yine ocak-şubat aylarında budama, kök ve dip sürgünü temizliği gibi bakım işlemleri yapılabilir. Fidan çukurları açılır ve dikim yapılabilir. Önerilen azotlu gübrenin yarısı mart ayında, kalan yarısı ise mayıs ayında fındık ocaklarının dal iz düşümlerine gelecek şekilde toprağa uygulanır."
Fındık hastalıkları ve zararlıları ile zamanında mücadele edilmediğinde önemli oranda verim ve kalite kaybının yaşanacağına dikkat çeken Gürsel Balcı, “Özellikle budama esnasında kurumuş, hastalıklı ve dalkıranla bulaşık dallar dipten kesilerek bahçeden uzaklaştırılıp imha edilmelidir. Fındık bahçelerinde fındık kozalak akarının oluşturduğu kozalaklar toplanarak bahçeye bırakılmalıdır. Bu işlemlerin komşu bahçelerle birlikte yapılması mücadelenin etkinliği açısından önemlidir. Fındık üreticileri yetiştiricilik ile hastalık ve zararlılarla mücadele konularında İl ve İlçe müdürlüklerine başvurarak teknik uygulamalar ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilirler." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz