GİRESUN (İHA) - Fındığın hasat döneminin başlamasına 1 ay gibi az bir zaman kalmasına rağmen, halen taban fiyat açıklanmaması üreticiyi düşündürüyor. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durusu yaptığı açıklamada, üreticinin tüm sorunlarına çare olmak istediklerini, ancak kurum olarak desteklenmeye de muhtaç olduklarını belirterek, "Fiskobirlik fındık piyasasının denge unsuru. Bu nedenle mutlaka bizlere hükümet tarafından destek verilmeli. Fındığın destekleme kapsamı dışında bırakılması son derece yanlış bir tercih. Aksi takdirde bunun faturasını 8 milyon insan ödeyecek. Fındıktan 25 yılda yaklaşık 3 trilyon lira fon kesildi. Bu stopajlar mutlaka destekleme için kullanılsın. Fon desteğiyle göçler de azaltılacak ve daha çok insana iş imkanı sağlanacak" dedi.
"FİSKOBİRLİK TERK EDİLDİ"
Fiskobirlik'in 4572 sayılı yasaya göre yönetilmeye başlaması nedeniyle ellerinde kısıtlı oranlarda para olduğunu vurgulayan Durusu, şunları söyledi:
"Hükümet tarafından verilen kaynakla ancak bu kadar destek verebiliyoruz. Ancak yeterli olmuyor. 4572 sayılı Özerkleşme yasasının da alt yapısı hazırlanmadan çıkarıldı. Özerkleşme yasası ile birlikte Fiskobirlik'in kendi başının çaresine bakmak zorunda kalınmıştır. Bu nedenle yeterli kaynak oluşmuyor. Bunun sonucunda da üreticimiz mağdur oluyor. Fındığın kurtuluşu için yerel ve vadeli işlemler borsasının kurulması şart oldu. Vadeli işlemler borsası ile üretici ile alıcılar buluşacaktır. Bunun fındık üreticisi için büyük bir önemi var. Yerel borsaların Giresun, Trabzon, Ordu ve büyük ilçelerde kurulması gerekiyor. 2002 - 2003 mubaya döneminde fındık taban fiyatının en az 2 milyon 680 bin lira düzeyinde olması gerekir. Bu fiyatın altında verilecek bir rakamın fındık üreticisini bitirecek."
"ÜRETİCİ BİTERSE BİZ DE HÜKÜMETİ BİTİRİRİZ" Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı da, 2001 yılında 1 milyon 700 bin liraya mal olan fındığa taban fiyatı olarak 1 milyon 500 bin lira verildiğini hatırlatarak, "Üretici geçtiğimiz yıl bilerek ve isteyerek zarara uğratıldı. Bunu, IMF güdümlü hükümetin artık fındık üreticisini gözden çıkarmış olması şeklinde yorumlayabiliriz. 2 milyon 150 bin liraya mal edilen ürüne eğer bu fiyatın altında rakam verilirse, artık perişan durumda olan fındık üreticisi ölür. Bu insanların başka tutacak dalları yok. Bizim üreticimiz bittiği takdirde biz de hükümeti bitiririz" dedi.
Kısa adı KFİB olan Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Başkan ise, Türk fındığının önünde Alfatoksin ve arz fazlası fındıklar gibi iki büyük engel bulunduğunu belirterek, "Fındık hasattan sonra havasız yerlerde depolanıyor. Çok iyi kuruyan fındıklar bile depolarda bu şekilde bozuluyor. Başta naylon çuval ve naylon örtü fındığın çürümesine, küflenmesine, kalitesinin bozulmasına ve hatta afla toksine sebep olabiliyor. Naylon çuval ve naylon örtülerin mutlaka yasaklanması lazım" şeklinde konuştu.