Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Muhafaza Alım Daire Başkanı Hacı Baran, Ünye'de ve Düzce’de geçtiğimiz yıl fındık mahsulü için açılan Lisanslı Depoculuk ile üreticilerin fındık fiyatının belirlenmesinde söz sahibi olacağını söyledi.
Lisanlı depoculuğun Karadeniz’de arzu istenilen şekilde uygulamayı arzu ettiklerini söyleyen TMO Alım Muhafaza Daire Başkanı Hacı Baran, "Lisanslı depoculuk yeni keşfedilmiş bir uygulama değil. Dünyanın muhtelif yerlerinde lisanslı depoculuk yapılmaktadır. Biz de 2005 yılında çıkan lisanslı depoculuk kanunuyla bu işlem başladı. Öncelikle hububatta lisanslı depoculuk başladı. Diğer ürünlerde 2006 yılında devam etti. LİDAŞ olarak şuan ki TMO, TOB ve Ordu İl Özel İdaresinin de ortağı olduğu lisanslı depoculuk işletiliyor. Bu şirket ağırlıklı olarak kamuya aittir. Bu şirket lisanslı depoculukta öncülük etmek üzere, diğer özel sektöre örnek olmak amacıyla kuruldu. Hububatta Karadeniz’in ana geçim kaynağı olan fındıkta şuan için faaliyetine devam ediyor. Hububatta 90 bin ton bir kapasiteyle, fındıkta ise Ünye ve Düzce’de olmak üzere 35 bin tonluk kapasite ile lisanslı depoculuk işlemine başladık" dedi.
“ARZ TALEP DENGESİNİ SAĞLAMALIYIZ”
Tarımsal bir ürünün ekonomiye katılması halinde değerli olacağını belirten Hacı Baran, depoda duran bir buğdayın bir fındığın hiç kimseye bir faydası olmayacağını savundu. Baran, "Bu fındığın bir şekilde ekonomiye girmesi gerekiyor. Düşünce şudur ; üreticimiz üretiyor, üretmiş olduğu bu ürünü hasatla birlikte pazara çıkarmak zorunda kalıyor. Bunun birçok sebepleri var.Yeterli depo ve yeterli finans gücüne sahip olmayışıdır. Büyük miktardaki hasat kısa sürede pazara arz ediliyor. Dolayısı ile, arz talep dengesinden dolayı hasatla birlikte üreticinin istediği fiyatlar piyasada oluşmuyor. Bunu oluşturabilmek için arz talep dengesini dengelemek için birbirine yakın olması lazım. Bunu sağlamak için de üreticimiz ürününü öncelikle kendi deposunda saklıyor.Biz istiyoruz ki, daha sağlıklı depolarda, lisanslı depoda ürününü bıraksın. Şuan Ünye’de bulunan depo 25 bin tonluk fındık depolamak üzere kuruldu. Fındık depolamasına en uygun depolar. Çünkü onun için planlanmışlar” diye konuştu.
Üreticinin fındığını piyasaya sürmeyerek, depoya bırakması ile fındık fiyatının belirlenmesinde söz sahibi olacağını vurgulayan Başkan Baran, “Diğer bir sistem ise, üreticimiz artık fındığını belirli bir standart üzerinden piyasaya sürecek. Lisanslı depoculuk, ürüne standart getiren bir sistemdir. Bununla ilgili gecen yıl bütün paydaşlar bir araya gelerek, TSE’nin de içince bulunduğu fındık standardını oluşturduk. Standardı olmayan bir ürünün pazarda çok sağlıklı alınıp, satılması mümkün değil. Lisanslı depoculukla birlikte herkesin aynı standart dilden konuşacağı bir ortam oluşuyor. Üretilen ürünün hepsi piyasaya arz edilmeyeceği ve lisanslı depoda stoklanacağı için, fiyat belirlemede üreticimiz söz sahibi olacak” diye konuştu” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz