Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü fındıkta bakteriyel yanıklık hastalığı konusunda üreticileri uyararak kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerini açıkladı.
Son günlerde Giresun'da ısı değerlerindeki anormal değişiklikler nedeniyle fındık bahçelerinde 'bakteriyel yanıklık hastalığı'nın geçmiş yıllara göre artış gösterdiği belirtilen açıklamada "Üreticilerimizden bu konuda yoğun şikayetler almaktayız. Bakteriyel yanıklık hastalığını oluşturan etmen bakteridir. Hastalık etmeni bakteri yaralar ve yapraklar üzerindeki açık gözeneklerden girer. Bakteri, bitkiden bitkiye yağmur, rüzgar ve budama aletleri ile yayılır. Yapraklar üzerindeki lekeler, yuvarlak veya düzensiz bir şekilde görülür. Hastalıklı dallar dışarıdan kurumuş gibi görünür. Yapraklar bu dallar üzerinde kıvrılarak kurur ve asılı kalır. Hastalıklı dallardaki kabuk kaldırıldığında iç kısımlardaki dokuların küçük lekeler şeklinde kırmızımsı kahverengine dönüştüğü görülür" denildi.
Açıklamada, hastalıkla mücadele ve alınması gereken önlemler şu şekilde sıralandı:
"Fındık bahçeleri tesis edilecek yerlerde toprak normal derinlikte ve bitki besin elementlerince zengin olmalıdır. Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduğu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Gübreleme ve toprak işlemesi zamanında ve tekniğine uygun yapılmalıdır. Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalıdır. Hastalıkla bulaşık olan dallar kesilip imha edilmelidir. Budama sırasında bir ocaktan diğerine geçerken budama aletleri sık sık yüzde 3'lük lizol eriyiği veya yüzde 10'luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) batırılarak dezenfekte edilmelidir.
Hastalıklı bahçelerde budama, bakterinin aktif olmadığı yaz ve kış aylarında yapılmalıdır. Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılıp imha edilmelidir.
İlaçlama : Hasattan sonra sonbahar yağışları başlamadan önce ağustos sonu veya eylül başında, sonbahar sonlarında yaprakların yüzde 75'inin döküldüğü bir devrede veya ilkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir devrede yapılmalıdır. 100 lt suya yüzde 1'lik Bordo Bulamacı (1000 g + 500 g sönmemiş kireç) ile yapılmalıdır. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz