ORDU (İHA) - Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'de dekar başına elde edilen fındık miktarının sürekli düştüğü, fındık üretimini bilimsel yollarla yapan ABD, Fransa, Yunanistan ve Gürcistan gibi ülkelerde üretim alanı düşük olmasına rağmen dekar başına verim miktarının sürekli yükseldiği bildirildi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Fındık Sektörünün Ülkemizde ve Dünyada Durumu' konulu raporda, fındık üretiminin bilimsel yollarla yapılmadığına dikkat çekildi. Türk fındık üreticilerinin bahçelerde toprak, yaprak ve ilaç analizleri yapmadığı, babadan kalma usüllerle üretimi yaptıkları vurgulanan raporda, üretim alanı çok düşük olan ülkelerin bilimsel tarım yaparak bir dekar alandan Türkiye'dekinden 2-3 kat daha fazla verim aldığı kaydedildi.
Raporda şu tesbitler dile getirildi: "Türk fındık üreticisinin bilimsel tarım yaptığı söylenemez. Sadece fındık üretimi ile geçimini sağlayan 400 bin ailenin bulunduğu ülkemizde yılda ancak 3 bin civarında üretici bahçelerin toprak, yaprak ve ilaç analizlerini yaptırıp fındık tarımını bilimsel boyutta yapmaktadır. Türkiye'nin fındık verim düzeyi, İtalya ve ABD gibi üretici ülkelerinden düşüktür. Türkiye'de bir dekar alandan 93.9 kilogram fındık alınırken, Dünya Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD'de 249 kg., Fransa'da 194 kg., İtalya'da 163 kg.,Yunanistanda 159 kg. ve Gürcistan'da 143 kg. fındık alınmıştır. Türkiye'nin birim alandan diğer üretici ülkelere göre daha düşük verim alması, uluslararası piyasalardaki rekabet şansını düşürmektedir."
Dünya genelinde Türkiye'de 500 bin hektar fındık üretim alanı bulunurken, İtalya'da 66 bin, İspanyada 27 bin, ABD'de 13 bin ve Yunanistan'da 3 bin 600 hektar fındık üretim alanı bulunuyor.