YURTHABER

Ordu
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındıkta 'böcek' Tehlikesi

Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, “Bir bahçede fındığın yüzde 80’ini böcek yemiş. Hakikaten korkunç...

Fındıkta 'böcek' Tehlikesi

Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, “Bir bahçede fındığın yüzde 80’ini böcek yemiş. Hakikaten korkunç bir durum” dedi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, son günlerde çok konuşulan fındıktaki kuraklık tehdidi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şirin açıklamasında, yağmurun tam zamanında yağdığını ama bu kuraklık tehdidinin 15 Temmuz’a kadar devam edeceğini söyledi. “Son günlerde yaşanan aşırı sıcak ile birlikte yağışın olmayışı, her tarım ürününü gibi fındığı da olumsuz etkilemekteydi. Yağan yağmur her ne kadar milli ürünümüz fındığı kuraklıktan kurtarsa da tehlike hala devam etmekte” diyen Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, her an bu kuraklığın yaşanma riskinin olduğunu ve bu riskin 15 Temmuz’a kadar devam edeceğini söyledi.

İsmail Şirin, “Fındık kurağa yenilmek üzereyken, yağmur yağdı. Hem de tam zamanında yağdı. Gerçi Bu yağmura ihtiyacımız vardı. Sadece fındık için demiyorum, diğer tarım ürünleri içinde ihtiyaç vardı. Eğer belli bir süre daha böyle güneş olsaydı ürünümüz çok zarar görebilirdi. Şimdilik bu sorunu atlatmış olduk” diye konuştu.

“FINDIK KURDU, YÜZDE 80 ÜRÜNÜ YEMİŞ”

Bu sene fındık kurdu konusunda üreticilerin epey zarar gördüğü bilgisini ve şikayetini aldıklarını anlatan Şirin, “Biz de bu yerlere gidip bahçelerde incelemeler yaptık. Hakikaten fındık kurdunun korkunç zararlar verdiğini gördük. İnsanlara mübalağa olarak gelebilir ama bir bahçede fındığın yüzde 80’ini böcek yemiş. Hakikaten korkunç bir durum. O bölgede ki arkadaşlarımızın ifadesi ile söylersek, sanki gökyüzünden birisi gelmişte uçakla helikopterle buraya böcek atmış gibi” şeklinde konuştu

“Fındıktaki sorun saymakla bitmiyor. Her şeyin dışında birde felaket bir dökülme var” açıklamasında bulunan İsmail Şirin sözlerine şöyle devam etti: “Konuştuğumuz vatandaşlar fındıkta çok büyük dökülmenin olduğunu ifade ediyorlar. Sanıyorum bu döllenme esnasında, döl tutamayan mahsuller dökülüyor. Bizim sayım yapacak olan arkadaşlarımız da bu dökülmenin bitmesini beklemek zorunda. Çotanak sayımına arkadaşlarımız gidecekler ancak biraz bekliyorlar. Bekleme nedenleri de ifade ettiğim gibi fındığın dökülmesi. Bu bittiği zaman sayıma başlayacaklar ve sayım bittiğinde daha doğru rakamlar ortaya çıkacak. Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Turan Karadeniz’in başkanlığında 6-7 kişilik bir ekip, önümüzdeki hafta çotanak sayımına çıkacak.”

“BENCE 550 BİN TON REKOLTE OLACAK”

Kuraklık tehdidinin hala devam ettiğini vurgulayan Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin açıklamasına şöyle tamamladı: “Kuraklık tehdidi hala geçmiş değil. Mübalağasız bu tehdit Temmuz’un 15-20’sine kadar var. Sonuçta bu kuraklık bugün bile olabilir. Bir sıcak rüzgâr eser, yani Sam rüzgârı eser, bütün fındığı kavurur. Yani Sam rüzgârı estiği yerde bütün fındıklar yanar. Bu sene çok rekolte olacağı yönünde söylentiler var, ama öyle düşünüldüğü gibi 750 bin ton civarında rekolte olmayacak. Bu rakamları söyleyen arkadaşların hangi veriye dayandırdığını bilemiyorum. Ben öyle bir çalışmanın olduğunu da duymadım zaten. Bana göre fındık rekoltesi, geçen sezona göre 100 bin ton daha fazla olacak. Yani geçen sene 450 bin ton rekolte vardı, bu sene de 550 bin ton rekolte bekliyorum. Fiyatlarla ilgili ise kesin bir şey söylemek mümkün değil. Geçen sene 450 bin ton rekolte vardı da ne oldu? Yani ürün azken fiyatların yüksek olması gerekiyor ama Türkiye de bu iktisat kuralı geçerli değil. Türkiye de fındık fiyatlarını belirli bir kesim istediği gibi belirliyor. Zaten fındığın serbest piyasaya bırakılmasını dünde doğru bulmuyordum bugün de doğru bulmuyorum. Çünkü milyonlarca üretici var, 8-10 tane ihraç eden var.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler