Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Yardımcısı Edip Sevinç, birlik olarak çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik sosyal sorumluluk projelerinin içinde olacaklarını bildirdi.
Sevinç, yaptığı yazılı açıklamada, tarım sektöründe yer alan üretici birliklerinin yanı sıra üyeleri olan ve fındık ihracatıyla iştigal eden firmaların da desteklediği çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi yönündeki sosyal projelerin arttığını belirtti.
Birlik olarak bu tür sosyal sorumluluk projelerinin içinde olacaklarını ifade eden Sevinç, çocuk işçiliğinin önlenmesi için fındık sektörü içerikli ulusal ve uluslararası toplantılardan şimdiye kadar yedisine katıldıklarını ve katkı sağladıklarını, Keşap Fındık Üreticileri Birliği'nin son yaptığı çalıştayda ortaya konan görüşleri de değerlendireceklerini kaydetti.
Türkiye'nin, son yıllarda bu konuda uluslararası sözleşmelere uygun olarak çok önemli adımlar attığını ve çalışmalar yaptığını belirten Sevinç, şöyle devam etti:
"Türkiye, bu konuda da üzerine düşen sorumluluğu gerek yasalar yapıp, gerek sosyal çalışmalarla yerine getirmektedir. Fındık Tanıtım Grubu olarak ayrıca ihracatçı firmalarımızla da bu tür projelere destek veriyoruz. Çocuk işçi çalıştırılma problemi gelişmiş ülkeler de dahil dünyanın her yanında bulunmaktadır. Bu problemin çözümü için ciddi adımlar atılmaktadır. Biz ihracatçılar olarak belki en son sorumlu kurumuz. Buna rağmen hiçbir zaman dışında kalmadık. Aksine bu yöndeki çalışmalara her türlü desteği verdik, veriyoruz."
Fındıkta özellikle toplama işlemindeki çalıştırıcılığın tek çözümünün makineye geçmek olduğunu ifade eden Sevinç, ilgili kuruluşlar ve uzmanların, meyilli arazilerde bile toplama işlemi yapabilecek makineler icat etmeye zaman ve sermaye ayırmaları halinde birlik olarak bu yöndeki her çalışmaya destek vereceklerini bildirdi.
Sevinç, bazı çevrelerin, çocuk işçi çalıştırıldığı için Avrupalıların Türk fındığını almayacakları yönündeki beyanlarının tamamen gerçek dışı olduğunu, fındığın istikrarlı politikalarla her yıl daha da artarak satılmaya devam edeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Avrupa'nın alışılmış çifte standartları çocuk işçi çalıştırıcılığında da geçerlidir. Bu konuyu sadece Türkiye üzerinden dünya gündemine taşıyan basın mensubu bu ülkede her türlü kolaylığı görmekte, özgürce haberini yapabilmektedir. Ancak kakao, şeker kamışı, kahve gibi ürünlerin Avrupa'ya gönderildiği 3. dünya ülkelerine gitmesi bile mümkün değildir. Avrupalı alıcılar, bu ürünlerin temininde çocuk işçiliğinin en ağır şartlarının geçerli olduğu ülkeler için ne yapmış, hangi tedbirleri almıştır- Bu konuda elimizde sağlıklı bir veri yoktur. Yine de çocuk işçiliğini Türk devleti, ihracatçı çok ciddiye alıp, kanunla yasak olan bu durumun ortadan kaldırılması için her türlü çabayı göstermektedir, gösterecektir. Bu konuda başta Ziraat Odaları olmak üzere herkesin elini taşın altına koyması gerekir."
Muhabir: Asena Akçay
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz