Dünya bor rezervinin yüzde 70'ine, fındık üretiminin ise yüzde 75'ine sahip Türkiye, bu iki değeri bir araya getirerek fındıkta kaliteyi arttırmayı hedefliyor.
Bor Araştırma ve Fındık Araştırma Enstitüsü ile Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortaklaşa yürüttüğü proje ile, toprak ve yapraktan alınan numuneler incelenerek, bor eksikliği saptanan bahçelerde borlu gübreler kullanılacak. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Bor ve fındık harmanlanarak bu iki değeri buluşturabilirsek fındıkta boş meyve oranını azaltabilecekleriz, dolayısıyla fındıkta verimliliği bu şekilde arttırabiliriz." dedi.
Borun fındık verimine, özellikle de boş meyve üzerinde etkilerini araştıracaklarını anlatan Karadeniz, şöyle devam etti: "Sert kabuklu meyve türlerinde boş meyvenin bir anlamı olmuyor. Fındık bahçelerinden toprak ve yaprak örneği alıyoruz. Bugüne kadar seksen örnek alındı, hedefimiz 150 örnek almak, bunu da birkaç gün içerisinde tamamlayarak toprakta ve yapraktaki bor miktarlarını inceleyeceğiz."
Borun birçok alanda kullanıldığına dikkat çeken Karadeniz, "Tarımda da kullanıldığında verim artışına katkı yapacağını düşünüyoruz. Toprak ve yapraklar üzerinde yapılan çalışmaların sonucunda, bor seviyesinin değerine göre dönüm başına tavsiye edilen miktar şudur anlamına gelen borlu gübreleri de diğer azotlu, fosforlu, potasyumlu gübrelerin yanında tavsiye edeceğiz." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz