YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındıkta Ortak Ses

Ordu’daki Oda başkanları, fındıkta yaşanan fiyat sorunu sebebiyle ortak açıklama yaparak, hükümeti göreve çağırdı. Ortak...

Fındıkta Ortak Ses

Ordu’daki Oda başkanları, fındıkta yaşanan fiyat sorunu sebebiyle ortak açıklama yaparak, hükümeti göreve çağırdı. Ortak açıklamada Fiskobirlik ya da TMO’nun görevlendirilerek fındık almasının sağlanması istendi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu ile Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz’in imzasını taşıyan ortak açıklamada, fındıkta fiyat kaynakları olumsuzlukların devam ettiği, sanayici, tüccar hatta iktidar milletvekillerinin tümümün fındık fiyatlarının çok düşük olduğunu söylemelerine rağmen hiç kimsenin elle tutulur bir öneri getirmediği belirtildi.

Sezon başında fındık rekoltesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca önce 770 bin ton, daha sonra revize edilerek 650 bin ton olarak açıklandığı ancak 2010-2011 üretim sezonunda 560 bin ton kabuklu fındığa tekabül eden ihracat değerleri ile 100 bin tonluk iç tüketim değerleri göz önüne alındığında piyasada söylenildiği kadar fazla miktarda arz fazlası ürünün bulunmadığı belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"ALAN BAZLI DESTEK FINDIĞI KURTARMAZ”

"- Fındıkta yaşanan fiyat düşüklüğünü elemine etmek için alan bazlı gelir desteğinin devam etmesi yönünde piyasa aktörlerinin beyanlarının fiyat düşüklüğünün olumsuz etkisini gündem dışı tutmak amaçlı olduğu özellikle ticaret grupları tarafından sürekli dile getirilerek fiyat düşüklüğünün gündemden çıkması amaçlanmaktadır. Halbuki alan bazlı gelir desteği fındığın kurtuluşu olmayacaktır. Asıl üzerinde durulması gereken konu, fındık fiyatlarının maliyetinin çok altında olması, bunun üretici ve ülke ekonomisine olan zararlarıdır.

"ÜRETİCİ KORUMASIZ BIRAKILDI”

- Ülkemizde henüz tam anlamıyla serbest piyasa şartları oluşturulmadan, üretici alıcı karşısında güçlendirilmeden ve özellikle lisanslı depoculuk sistemi devreye girmeden fındığın serbest piyasa şartlarına bırakılması endişe vericidir. Üreticinin maliyetinin altında serbest piyasa şartlarında oluşacak bir fiyat karşısında korunması için müdahale alımları yapabilecek bir mekanizmanın hayata geçirilmesi zaruridir.

- Fındık piyasasında tam rekabet koşulları yoktur. Aksine az sayıda alıcı çok sayıda satıcının olduğu yarı oligopolist bir pazar bulunduğu ve bu durumda TMO’nun piyasadan çekilmesinin yanlış bir politika uygulaması olarak karşımıza çıktığı ortak görüşümüzdür.

"FİSKOBİRLİK VEYA TMO DEVREYE ALINMALI”

- Fındık üreticileri piyasaya olan borçlarından dolayı ürününü, hasat sonrası hemen elinden çıkarıp borçlarını kapatmak istemektedirler. Sadece Eylül-Ekim aylarında üretimin yaklaşık yüzde 40’ı piyasaya arz edilmektedir. Bu durum fındık fiyatlarının alıcı piyasasında düşük seviyelerde gerçekleşmesine yol açmaktadır. Bu noktada Eylül-Ekim aylarındaki yoğun arz baskısını absorbe edecek kamu desteğine yani devlet destekleme alımına ihtiyaç duyulmaktadır.

- Siyasi iradenin yapacağı en önemli destek, fındık fiyatlarının gerçek değerine ulaşması için maliyet değerlerinin üzerinde olmak üzere TMO ya da Fiskobirlik vasıtasıyla 100 bin ton fındık satın alınmasıdır. Bu şekilde arz fazlası söylem ve iddiaları ortadan kaldıracaktır. Tahminen Hazine’ye 700 milyon TL’ye mal olacak bu operasyon sonrasında satın alınan fındık iç piyasada değerlendirilecek ve bu kaynak Hazine’ye geri dönecektir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler