HABER

Fırat: İsteyen üniversitelere çırılçıplak bile girebilir

Fırat: İsteyen üniversitelere çırılçıplak bile girebilir

NEW YORK (ANKA) - Yeni Anayasa Taslağı New York Columbia Üniversitesinin düzenlediği bir konfreransta masaya yatırıldı. Türkiye'den davetli olarak konferansa katılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, şu andaki yasalar çerçevesinde üniversitelere "çırılçıplak" bile girelebileceğini söyledi.

Organizasyonu, ABD'de faaliyet gösteren ve Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Turkish Cultural Center tarafından yapılan konferansa, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, AKP Milletveklili Cüneyt Yüksel de konuşmacı olarak katıldı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, ANKA muhabirinin başta üniversitelerdeki türban tartışması olmak üzere gündemde olan çeşitli konulara ilişikin sorularını da yanıtladı. Fırat, türbanlı öğrencilerin üniversitlere alınmaması ile ilgili akılların karışmaması gerektiğini belirtti. Fırat, "Şu andaki yasalar çerçevesinde üniversitelere çırılçıplak bile girelebileceğini" söyledi.

Fırat, "Anayasa gayet açık, yasalarla her hangi sınırlama getirilmediği takdirde bırakın üniversitelere türbanla girmeyi, isteyen çırılçıplak bile girer" dedi. Fırat, rektörlerin türbanlı öğrencileri üniversitelere almamakla anayasayı ihlal ettiklerini belirterek, savcıları göreve çağırdı. Fırat, "Türkiye'de anayasayı ihlal eden iki bakan ve bir başbakan idam edildi. Rektörler anayasa'yı ihlal suçu işliyorlar, biz idamdan bahsetmiyoruz ama işlenen suç cezasız kalmamalı" diye konuştu. Fırat, tüm ihbarlara rağmen savcıların harekete geçip görevlerini yapmadıklarını belirterek, "Bu durum, Türkiye'nin henüz gelişmiş bir hukuk devleti olmadığını gösteriyor" dedi.

BİZ ABD'DEN ANAYASA TASLAĞI İÇİN İZİN ALMAYA GELMEDİK

Fırat, ANKA muhabirinin, "AKP olarak bu konferansla ilgili beklentileriniz nedir" şeklindeki sorusunu, "Bu daveti yapan kişi de dünyanın sayılı anayasa profösörlerinden birisi. Ben şuna inanırım, insanlar birşeyler verebilir, insanlar birşeyler de alabilir, ancak bu şekilde kendinizi geliştirebilirsiniz. Afrikada da olsa ben yine giderdim. Eğer ülkeme katabileceğim yeni birşeyler olursa ondan mutlu olurum. Ama ülkemi tanıtmak, ülkemin gerçeklerini tanıtmak benim görevlerimden biri. Amerika da olsa tanıtırım. Şu andaki konuşmalarımızı gördünüz, biz oturup da anayasa taslağımızın birinci maddesi şunu diyor, dördüncü maddesi şunu diyor deyip, Amerikalı'lara birşeyler danışmıyoruz ki, izin almıyoruz. Bizde aklı evveller var. Bunun içerisinde bazı muhalefet partilerinin, bazı aklı evelleri de dahil. Bazı köşe yazarları da dahil, 'Türkiye'de bunu açıklamadılar şimdi Amerika'ya gidip izin alıyorlar' dediler. Bizim kimseden izin mizin almaya ihtiyacımız yok" diye yanıtladı.

Fırat, konferans ile ilgili davetin Columbia Üniversitesi'nden geldiğini belirterek "Böyle bir konferans düzenleneceğini bizim de katılıp katılmayacağımızı sordular sordular, biz de bunu parti yönetimine götürdük, değerlendirdiler, uygun görüp bizi görevlendirdiler. Harcamalarımızı kendimiz ödedik. Buradan bize herhangi bir katkı sağlanılmadı. Sadece bir sandoviç yedik, parasını vermedik, bunun haricinde bütün masrafı kendimiz parti olarak karşıladık. Biz burada değil dünyanın her neresinde olursa olsun, bu tür konferanslara katılırız" dedi.

Fırat, "Bugün, her ne kadar hukukçuluktan istifa ettigimi söylesem de, hukukçuyum bir de anayasa hazırlık komisyonunun başkanıyım. Columbia Üniversitesi çok önemli bir Üniversite, dünyanın sayılı üniversitelerinden biri. Bu prosüdürü bilen insanlar şunu çok iyi bilirler ki, bu konuşmalarda maddeler üzerinde konuşulmaz, genel prensipler üzerinde konuşulur. Özgürlükllerden ne anlıyorsunuz, sınırlarınız nedir, demokrasiden ne anlıyorsunuz, devlet yapısı nasıl olur? Zaten bunları konuştuk gördüğünüz gibi. Ama niye yeni bir anayasa yapma ihtiyacı hissediyoruz? Bunları konuştuk ve ben de bundan memnunum, bundan sonra bu gibi çalışmalarda bulunmak için davet edilirsek zamanımız da uygun olursa yine geliriz. Biz, Amerikalılardan hiçbir şekilde yapıcağımız anayasa değişikliği ile ilgili izin almak için buraya gelmedik Biz farkındayız ki birileri bu alışkanlıklarından nedense vazgeçemiyorlar. Kendi dönemlerinden böyle bir alışkanlıkları var ama bizim dönemimizde böyle bir alışkanlığımız yok. Tabii biz dünyaya açık olan bir ülkeyiz, içine kapalı Kuzey Kore gibi bir ülke değiliz. Her yere gider konuşuruz. Çin Komünist partisi de davet ediyor, onlara da katılıyoruz onları da biz davet ediyoruz. Konuşmaktan bize bir zarar geldiği kanısında değiliz" dedi.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜRBAN DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL

Fırat, yapılan anayasa değişikliğinin bazı çevrelerde türban değişikliği olarak algılandığını belirterek, "Bu anayasa değişikliğini ben bir türban değişikliği olarak görmüyorum. Bunu bu şekilde görenlerin okuma yazma bildiklerini sanmıyorum. Bunların okuma yazmaları da yok aynı zamanda Türkçe de bilmiyorlar. Çünkü, iki maddede yapılan değişikliğe baksınlar, orda türban mürban, ilgili hiç bir lafın geçmediğini görürler. Zaten ondan dolayı da birileri çok heyecana kapıldı, 'illa da onyedinci maddede değişiklik isteriz' diye tutturdular, niye bu kadar çok onyedinci madde sever oldular onu anlamak da mümkün değil tabi" dedi.

En Çok Aranan Haberler