Ankara -AA- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin devlete yönelik suçlarla ilgili milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifini değerlendirirken, "TBMM hiçbir zaman bir lincin vasıtası olamaz. hukuk devletinde de böyle bir şey yoktur" dedi.
Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, yeni anayasa çalışmalarını da değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
AK Parti olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik, sosyal bir hukuk devletini önceleyen, özgürlükleri çağdaş demokratik ülkelerdeki seviyeye çıkaran yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu seçim döneminde ifade ettiklerini anımsatan Fırat, bunu hayata geçirmek için parti olarak bir çalışma içine girdiklerini, bu konuda tenkitler de aldıklarını ifade etti.
AK Parti'nin anayasa önerisini "Atatürk'ten ve Atatürk milliyetçiliğinden arındırma" iddiasında bulunanların TBMM'deki milletvekili yemininden Atatürk milliyetçiliğini çıkarma çabalarını da gördüklerini anlatan Fırat, "Ben bunlara saygı duyuyorum ama toplumun bu insanlara saygı duyabilmesi için medyaya çıkıp söylemiş olduklarıyla
birileri adına yapmış oldukları çalışmalarında paralellik olmasını bu toplumun isteyeceğini unutmamaları gerekmektedir" diye konuştu.
-Dokunulmazlığın kaldırılması-
Fırat, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, devlete yönelik suçlarla ilgili milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin yaptığı teklifi nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:"Hukuk devleti, kuralları olan bir devlettir. Taleplere göre hareket etme imkanı mümkün değildir. Dokunulmazlıklarla ilgili savcıların bu
konularla ilgili hazırlamış oldukları iddianameler ve bunlarla ilgili deliller, TBMM'nin önüne gelir, eğer hakikaten orada ciddi bir suç unsuru görülürse, prosedüre göre TBMM bu dokunulmazlığı kaldırır.Ama TBMM hiçbir zaman bir lincin vasıtası olamaz. Hukuk devletinde de böyle bir şey yoktur. Dolayısıyla peşin olarak 'şunların dosyaları gelirse kaldıralım', 'şunların dosyası gelirse bekletelim' diye bir niyette de olabilmemiz mümkün değil. Bu hukuk devletinin temel ilkeleriyle çatışmaktadır."
Bir gazetecinin, "DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın terör zirvesi değil, demokrasi zirvesi oluşturalım önerisinde bulundu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?"
sorusuna Fırat, "DTP Genel Başkanının eğer bu konuda gücü yetiyorsa silahlar konuşulurken demokrasi konuşulmaz. Kayıtsız şartsız terörist dediğimiz kişilerin silahlarını bırakması gerekir, ancak ondan sonra konuşabilmek mümkün olabilir veya düşünülebilinir ama silahlar eldeyken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin
toprak bütünlüğüne, milli bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit varken ve her gün Türkiye şehitler verirken, demokrasiden bahsedebilmek biraz aldatmacaymış gibi geliyor bana"karşılığını verdi.