Teknolojik cihazların kullanımında veri akışının ve bilgilerin güven içerisinde depolanması her kullanıcı için son derece önemli bir konudur. İnternet ortamda kullanıcılar farkında olmadan güvenliğinden şüphe duyulan web sitelerini ziyaret edebilir. Bu durum karşısında bilgisayarlar büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalabilir. Bu riskli web sitelerine girişlerde kullanıcıları uyaran ve cihazları koruma altına alan sistemler devreye girer. Bu sistemler güvenlik duvarı olarak adlandırılır.
İnternet, hayatımızın birçok noktasında büyük avantajlar sağlayan önemli bir iletişim ağıdır. Bilgisayarlar da internete girmemizi sağlayan önemli teknolojik cihazlar arasındadır. Cihazlardan web sitelerini ziyaret ederken kimi zaman tehlikeli siteler karşımıza çıkabilir. Bu sitelere girişlerde kullanıcılara önemli bir sinyal veya uyarı gelir. Bu uyarı güvenlik duvarı olarak tabir edilir. Bu noktada Firewall ne demek sorusunun yanıtını vermemiz gerekirse; hem cihazları hem de cihaz içerisinde bulunan bilgileri dışarıdan gelebilecek siber saldırı ve tehditlere karşı koruyan donanım sistemi, Firewall yani güvenlik duvarı olarak tanımlanır.
Güvenlik duvarı olarak bilinen Firewall savunma sisteminin günümüzde birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Kullanıcılar bu çeşitler arasından gereksinim duyduklarını cihazları için kullanabilir. Bu noktada Firewall ayarları nedir konusu ayrı bir öneme sahiptir. Güvenlik duvarı aktifleştirildiğinde bilgisayarınız olası bir tehdide karşı kendini koruma altına alır. Hem ağa gelen hem de ağdan giden trafiğin güvenliğinden sorumlu olan Firewall sistemi, bir filtre ile verileri inceleme özelliğine sahiptir. Kullanıcıların hâlihazırda bir güvenlik duvarı olsa da Microsoft Defender Güvenlik Duvarı’nı açma veya kapatma işlemini de yapması önerilir. Bu işlemin yapılması için izlenmesi gereken adımlar ise şöyledir:
Bilgisayar ve benzeri birçok teknolojik cihaz için koruma sağlamak son derece önemlidir. Bu bağlamda Firewall nasıl çalışır konusu karşımıza çıkabilir. Bu donanım sisteminin çalışma şekli son derece kolaydır. Ağ yöneticisi tarafından güvenli olarak görülen ve risk teşkil etmeyen bir liste oluşturulmaktadır. Bu listenin dışında kalanlar tehlikeli olarak görülür. Firewall güvenlik duvarı, liste dışındaki trafiğin, kullanıcıların ağınıza erişim sağlamasını engellemektedir. Bu noktada Windows kullanıcılarının aklına Windows Firewall nasıl açılır sorusu gelebilir. Güvenlik duvarını açmak için Windows Defender Güvenlik Duvarı kısmına giriş yapılması gerekmektedir.
Firewall güvenlik duvarı sistemi cihazlarda ağa gelen ve ağdan giden trafiği kontrol etme yetkisine sahiptir. Herhangi bir web sitesi zararlı görüldüğünde sistem otomatik olarak kullanıcıya uyarı vermekte ve siteye girişini önlemektedir. Firewall olmazsa ne olur konusu bu noktada büyük önem kazanmaktadır. Güvenlik duvarı olmayan bir cihazda bulunan veriler siber saldırıya uğrayabilir. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için güvenlik duvarının her zaman kullanılması ve açık olması gerekir.