Akçakoca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şube Müdürü İbrahim Ağmil, ekmek israfının fazla olduğunu, tedbir alınması gerektiğini söyledi. Ağmil, “Ülkemizde yılda çöpe atılan ekmek ile 542 bin ton buğdayın israf edildiği görülmüştür. 6 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Bunun maddi açıdan değeri ise 1 milyar 546 milyon lira. Türkiye’de tüketimden fazla ekmek üretiliyor. Fırınlar, rekabet nedeniyle satabilecekleri adedin üzerinde üretim yapılıyor." dedi.
Düzce’nin Akçakoca ilçesi TMO Şube Müdürü İbrahim Ağmil, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’ı ziyaret etti. Ağmil, ekmek israfının önlenmesi için TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mesut Köse’nin önderliğinde başlatılan kampanyaya destek istedi. Köse’nin önderliğinde, 17 Ocak 20013 tarihinde başlatılan ekmek israfının önlenmesi konulu kampanya Odalar ve Borsalar Birliği'nde düzenlenen toplantıda tanıtılmış, TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mesut Köse’nin araştırma yaptırdığı ve ekmek israfının büyük boyutlara ulaştığı tespit edilmişti. TMO Şube Müdürü İbrahim Ağmil de başlatılan kampanya sonrasında komşu il ve ilçelerden de kampanyaya destek verilmesi konusunda Ereğli’de ziyaretlerde bulundu. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay’ı ziyaret eden Ağmil, raporda ekmek israfının önlenmesi için ülke genelinde kampanyanın devam ettiğini hatırlattı.
"GÜNDE 6 MİLYON ADET EKMEK ÇÖPE GİDİYOR"
Ağmil, ekmek israfının fazla olduğunu ve bu israfın en aza indirilmesi için tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Ağmil, şöyle dedi: "Türkiye’de ekmek israfıyla ilgili yaptığımız araştırmada bazı rakamlara ulaştık. Bu rakamların çok büyük miktarlarda olması böyle bir kampanyanın başlatılmasına sebep olmuştur. Yapılan araştırma çerçevesinde 611 lokanta, 252 fırın, bin 589 hanede toplam 5 bin 662 aile bireyinin katılımı sağlanmıştır. Kampanya araştırmasında üretim olarak ülkemizde yılda çöpe atılan ekmek ile 542 bin ton buğdayın israf edildiği görülmüştür. Günde 25 bin 295 ton, yılda 9.2 milyon ton ekmek üretiliyor. Yani günde 101 milyon adet, yılda 37 milyar ekmek üretiliyor. Tüketimde de 95 milyon tüketiliyor. Aradaki 6 milyon adet ekmek ise çöpe gidiyor. Bunun maddi açıdan değeri ise 1 milyar 546 milyon lira değerini buluyor. Türkiye’de tüketimden fazla ekmek üretiliyor. Fırınlarda rekabet nedeniyle satılabilecek adedin üzerinde üretim yapılıyor. Bu fazla üretilen ekmekler satılmayınca bayatlıyor ve ucuz fiyata satılıyor. Satın aldığımız ekmekleri ihtiyacımız kadar almalıyız. Dilimler halinde sofraya sunmalıyız. Kalan ekmekleri köfte ve diğer yemeklerde kullanmalıyız. Bu konuyla ilgili TMO olarak bir kitap hazırladık. Elde kalan ekmeklerin nasıl değerlendirileceği konusunda bilgi vermeye çalıştık. Bizler sizin aracılığınızla vatandaşlarımızı uyarmak ve ekmek israfını engellemek amacıyla destek istiyoruz.” diye konuştu.
"KONUYU PANEL VE TOPLANTILARLA YAYMAYA ÇALIŞACAĞIZ"
Kaymakam Çay ise yaptığı konuşmasında, başlatılan kampanyaya Ereğli Kaymakamlığı olarak destek vereceklerini söyledi. Çay, “Bu kampanya zaten Başbakanımızın önderliğinde başlayan bir kampanyadır. Bizler de gereken ne ise o konuda ayardım etmeye hazırız. Bu, bizim başlıca görevimizdir. TMO Akçakoca Müdürü İbrahim Ağmil, bu konu hakkında gerekli açıklamayı yaptı. Bu konuda okullarımızı, vatandaşlarımızı aydınlatmaktır. Konuyu, düzenleyeceğimiz panel ve toplantılarla yaymaya çalışacağız.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz