YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Firmalarda Eleman Sıkıntısı

Profesyonel işe alım hizmetleri sunan Hugent İnsan Kaynakları (İK) Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü, Türkiye’de...

Firmalarda Eleman Sıkıntısı

Profesyonel işe alım hizmetleri sunan Hugent İnsan Kaynakları (İK) Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü, Türkiye’de bir yandan işsizliğin diğer taraftan firmaların kalifiye eleman ihtiyaçlarının arttığını bildirdi. Üzümcü, eleman sıkıntısının en çok firmaların teknik pozisyonlarında yaşandığını söyledi. Türkiye’de halen teknik pozisyonlar için yabancı dil bilen deneyimli personel bulmanın zor olduğunu belirten Üzümcü, "Bu sorun en fazla yaşanan sektörler ise; endüstriye yönelik faaliyet gösterenlerdir" dedi.

Hugent İK Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü, Türkiye’de hâla teknik pozisyonlar için kalifiye personel bulma sıkıntısı yaşandığını, makine, elektrik elektronik, endüstriye yönelik sektörlerde özellikle yabancı dil bilen personel bulmakta zorluk çekildiğini kaydetti. Çağlan Ünal Üzümcü, Türkiye’de başta enerji sektörü olmak üzere, perakende ve çağrı merkezlerinde personel bulma sorununun çok daha fazla hissedildiğini belirterek şöyle konuştu: “Enerji sektörü ise Türkiye için hâla yeni kabul edilebilen bir sektör. Bu sektörlerde de deneyimli personel sayısı çok az. Bu nedenle olası bir personel arayışında şirketlerin çok fazla bir seçeneği olmuyor. Bunların dışında yüksek turnover(sirkülasyon) sebebiyle her zaman sıkıntı yaşayan diğer sektörler ise perakende ve çağrı merkezleridir.”

ARA KADAMEDE ÇALIŞACAK ORTA DÜZEY PERSONEL BULMAK ÇOK ZOR

Personel sıkıntısının altında yatan sebeplerden birinin orta düzey eleman sayısının az olması olduğunu anlatan Üzümcü, sözlerini şöyle sürdürdü: " Türkiye’de ya çok iyi eğitimli, yabancı dil bilen yüksek vasıflı çalışanlar var ya da eğitimsiz veya asgari düzeyde eğitimli, vasıfsız işçi olarak çalışan kişiler mevcut" Ara kademede çalışacak lise mezunu, yabancı dil bilen kişilere çok ihtiyaç olduğunu belirten Üüzmcü, sözlerine şöyle devam etti: "Fakat eğitimleri gereği bu kişiler yabancı dil bilmiyor. Yine aynı şekilde üretimde çalışacak belirli makinaları kullanabilen ve bu konuda uzmanlaşmış çok az kişi var. Bu nedenle özellikle meslek yüksekokullarındaki bölüm çeşitliliğinin ve içeriğin mutlaka değiştirilmesi gerekiyor.”

Eleman bulma ve elde tutma sıkıntısının tek doğru yolunun insan kaynaklarına daha fazla yatırım yapmak ve insan kaynakları politikalarını yerleştirmekten geçtiğini söyleyen Üzümcü, “Sağlık ve perakende sektörleri için tutundurma çalışmaları düşünülebilir. Tekstil sektörü daha farklı bir noktada. Öncelikle yasal çalışmayı yerleştirebilmeleri gerekiyor" dedi.

Çalışan hakları konusunda henüz alınması gereken çok fazla yol olduğunu belirten Üzümcü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Madencilikte durum hassas. Çok özveri gerektiren ve zor şartlarda çalışma yapılıyor. Güvenlik önlemleri, düzenli eğitimler, şirketlerin çalışana bakış açısı ve verdikleri değeri mutlaka hissettirmeli. Bunun dışında eğitim politikaları mutlaka değiştirilmeli. Sektör yöneticileri bir araya gelip mevcut sorunlarla ilgili fikir almalı. İşkur vasıtasıyla birçok sektör için personellere eğitim veriliyor ve firmalara yönlendiriliyor. Bu işbirliklerini daha geniş alana yaymak ve daha kaliteli hale getirmek mümkün. Ayrıca, çalışanlara işyeri bağlılığı hakkında eğitim verilebilir çünkü neredeyse bahsettiğimiz bu sektörler için işyeri bağlılığı neredeyse imkansız hale geldi.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler