İstanbul (AA)- İstanbul'da bugün başlayan "Dünya İş Kadınları Zirvesi"ne katılan lider eşleri, kadınlar arasında güç birliği, eşitlik ve barış çağrısında bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, zirvenin açılış konuşmasında, sadece hükümetin çabalarıyla kadınların sorunlarının çözülebileceğini düşünmemek gerektiğini, bu konuda kadınların doğal bir katma değer potansiyeli olduğuna inandığını, ancak bu potonsiyelden yeterince yararlanılmadığını söyledi. Emine Erdoğan, bugün küreselleşen dünyada bireyi, aileyi ve toplumu ayakta tutacak olan insani değerlerde büyük bir erozyon yaşandığına işaret ederek, güç birliği çağırısında bulundu.
Dünya İş Kadınları Forumu'nu kalıcı bir teşkilata kavuşturarak kadın örgütlerini birleştiren yeni bir uluslararası çatı teşkilatına vücut vererek işe başlanabileceğini kaydeden Erdoğan, dünyanın her yerindeki insanların ortak talebinin adalet olduğunu vurguladı. Bazı toplumlarda gelenek, örf ve adet, bazı toplumlarda eşitliğe aykırı haksız yasalar, bazı toplumlarda ise aşırı bireyselleşmenin kadınlara sosyal değer, sevgi ve adalet üretmesini engellediğine
dikkat çeken Erdoğan, toplumdan topluma, kültürden kültüre değişen bu durumu, sorunlara karşı yabancılaşmaya neden olmaması gerektiğini kaydetti.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad da "Bizler giderek daha istikrarsızlaşan ve şiddetin arttığı bir Orta Doğu coğrafyasında yaşıyoruz. Hep birlikte çalışarak barış ve refahın yerleşmesini sağlamalıyız" dedi. Esad, ülkelerin gelişmekte olan dünyada yerlerini alabilmeleri için özellikle gençlerin ve kadınların toplumsal hayatta önemli rol oynadığına işaret ederek, "Bu inançla dağları bile aşıp istediklerimize kavuşacağız" diye konuştu.
Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai'nın eşi Zinet Karzai de Afganistan'da yıllarca süren çatışma ve doğa felaketlerini anlatarak, uzun yıllar en yüksek yoksulluk ve en düşük refah toplumunda yaşadıklarını dile getirdi. Karzai, "Taliban rejiminde, yıllarca kadınların bütün hakları elinden alınmıştı. Kasım 2002'den sonra kadınların durumunda olumlu gelişmeler yaşanmaya başladı. Kadınlar eğitim, istihdam ve kamu hayatında yer almaya başladılar. Anayasamızda kadınlara erkeklerle eşit haklar verilmiştir. Afganistan Parlamentosu'nun yüzde 28'i kadınlardan oluşmakta. Özel sektördeki yerimiz de giderek artmaktadır. Yıllar süren şiddet ve mahrumiyetin ardından müreffeh ve barışçıl bir toplumu yaratmak kadınların haklarından mahrum edilmesiyle
gerçekleştirilemez" değerlendirmesinde bulundu.