Oldukça zengin bir dil olan Türkçe; Arapça, Fransızca, Latince gibi birçok dilden de etkilenmiştir. Bunun sebebi ülkelerin ve milletlerin birbirleriyle devamlı bir iletişim hâlinde olmasıdır. Fırtına kelimesini Türkçede özellikle kış ve sonbahar aylarında duyuyoruz hatta hissediyoruz. Kulağa Türkçe gibi gelse de aslında dilimize dışarıdan girmiş bir sözcüktür. Peki, fırtına kelimesinin eş anlamı var mıdır?
Fırtına, Antik Yunandan kalma ve denizcilerin denizdeki şiddetli rüzgârlı havayı kasten kullandıkları "fortuna" kelimesinden türeyerek dilimize geçmiştir. Bu bağlamda, günlük hayatta fırtına kelimesi genellikle şiddetli hava olayları için kullanılır. Yoğun rüzgâr, yağmur, dolu veya kar yağışının meydana getirdiği durumu karşılar.
Fırtına, gökyüzünde sıcak ve soğuk hava dalgalarının birbiriyle çarpışmasının ardından oluşan yoğuşma sonucunda meydana gelen olaydır. Aynı zamanda fırtına, mecazi olarak "güç atlatılan kötü durum" anlamını da taşır.
Fırtınanın eş anlamlısı olarak zaman zaman şiddetli rüzgâr, kasırga gibi ifadeler kullanılmaktadır. Ancak bu kelimelerin hiçbiri fırtına kelimesinin eş anlamı değildir.
Fırtına kelimesi aynı zamanda mecazi anlamda kişinin ruh hâlini tanımlamak için kullanılıyor. Fırtınanın ilk anlamıyla bir eş anlamlı kelime bulunmasa da mecazi anlamı için "sıkıntı" kelimesini eş anlamlı olarak kullanabiliriz.
Türkçede fırtına kelimesi yerine kullanılabilecek, ilk anlamıyla aynı anlamda sözcük bulunmamaktadır. Ancak dediğimiz gibi mecazi anlamdaki eş anlamı vardır. Mecazi anlamına göre fırtınanın eş anlamlısı ile örnek cümle şu şekilde olabilir:
Umarız önerdiğimiz ürünleri beğenirsiniz. Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Mynet bağlantılardan gelir/komisyon elde edebilir. Satın alım sonrasında satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Mynet sorumlu değildir.