HABER

Fissür nedir, nasıl tedavi edilir?

Anal fissür, makatın çıkışında, herhangi bir nedene bağlı olarak çatlak şeklinde oluşan yara sonucu dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıya ve bazen kanamaya neden olan hastalık türüdür. Görüntü bakımından küçük olsa da vermiş olduğu rahatsızlık çok şiddetlidir. Fissürler genel olarak arka ve orta hatta oluşur. Ağrının ve çatlağın başladığı ilk zamanlara akut dönem fissür, daha uzun süren çatlaklara ise kronik fissür denir.

Fissür nedir, nasıl tedavi edilir?

Zorlanan dışkı anüs bölgesini tahriş eder. Küçük çizgi şeklinde yırtıklar oluşur.Özellikle hasta zorlu bir dışkılama sonrasında şiddetli ağrı duyar.Bu ağrı küçük cam parçaları batıyormuş gibi hissettirir.Fakat dışkılama işlev bittikten sonra ağrının hala devam etmesi, hastanın günlük yaşamına engel olmasına neden olur.Çok fazla ağrılı olan bu yırtıklar kaslarda spazma yol açar.Daha çok basınca neden olur ve kan dolaşımı yetersiz kaldığı için yırtık iyileşme şansı bulamaz.

Uzun süreli kabızlığın, kadınlar da hamilelik ve doğumun, Crohn ve Ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarının fissürün oluşumunda etkili olduğu bilinir.Genellikle hastaların hikayeleri benzer olur. Büyük ve sert bir dışkılama olayı sonrasında şikayetleri başladığı görülür.

Hastaların bir çoğunda ağrılı bir dışkılama görülür. Ağrı, dışkının çıkış evresinde genellikle yırtılır, kesilir gibi veyahut yanma şeklinde hissedilir. Ağrı, anal bölgesindeki lezyonun büyüklüğü ile orantılı olmayıp, çatlak küçük ancak ağrısı genellikle şiddetli olur.

Ağrı dışkılama işlevi bittikten kısa süre sonra bitebilir veya devamlı niteliğinde de olabilir. Eğer ki hasta da kabızlık sorunu var ise bu durumda dışkının gelişi uzun sürebilir. Zorlanmakta olan makat bölgesi ani ve şiddetli basınç sonrasında, sert dışkının geçişi çatlağın daha da ilerlemesine veya devam etmesine neden olur. Bunların yanında hastada kanama, makatta kaşıntı ve üriner şikayetler olabilir.

Anal fissür, makatta olan ağrılı kanamaların en çok görülen sebepleri arasındadır. Genellikle küçük miktarlarda, parlak kırmızı, bir kaç damla şeklinde veya tuvalet kağıdına bulaşmış şekilde kanamalar görülür. Bazen kanamalar damlama şeklinde tuvalete boşalabilir.Bu kanamalar kansızlığa neden olabilir.

Anal fissür için yapılması gerekenler;

-Günde 2,5 litre su tüketmek,

-Acı, ekşi, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak,

-Her gün olabildiğince lif yönünden zengin olan gıdalar tüketmek,

-Günde iki kez 15-20 dakikadan kısa sürmeyecek şekilde ılık suyla oturma banyosu yapmak,

-Bunların yanında dışkı yumuşatıcı ilaçlar ile sert çıkan dışkıyı biraz yumuşatıp daha rahat çıkmasını sağlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken önemli nokta kulaktan dolma ilaçlardan kaçınmak ve mutlaka doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullanmaktır.

Fakat kronik anal fissürlerde mutlaka müdahale gerekir.Bunların klasik ameliyat müdahaleleri yanında birde ameliyatsız tedavi yöntemleri vardır.Oldukça fazla tercih edilen bir yöntemdir.Botoks tedavisi sayesinde hasta üzerinde olan bütün endişeler kalkmaktadır. Ameliyatsız anal fissür tedavisi oldukça avantajlıdır. Sağlamış olduğu avantajarı şu şekilde sıralayabiliriz;

Yapılan müdahalede narkoz kullanılmadan lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bundan dolayı hamilelere de rahatlıkla uygulanabilir. Hastalar narkoz risklerini taşımazlar.

İşlem süresi maksimum 5 dakika olup, hasta müdahale sonrasında yürüyerek sosyal yaşamına kaldığı yerden devam edebilir. Aslında en büyük avantajı da budur. Ameliyatsız tedavi yöntemleri sayesinde kişinin günlük plan ve programında hiçbir değişikliğe uğramadan devam eder. Bütün sorumluluklarını rahatlıkla yerine getirebilir. Genellikle bu avantaj iş hayatında aktif olan veya çocuk sahibi olan kadınlar için oldukça önemlidir.

Ameliyatsız tedavi yönteminde iyileşme süreci çok kısadır.Anal çatlağın meydana getirdiği makatta ağrı, makatta kanama, makatta kızarıklık ve kaşıntı şikâyetleri minimum seviyeye düşürür.

Tedavi boyutları ise, hasta muayeneye geldiğin gün hem muayenesini olup, hem de işlemini yaptırması, hastaya zaman kazandırır ve şikâyetlerinde en hızlı şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.

Ameliyatsız tedavi yöntemi uygulanan kişiye daha sonra anal fissürün tekrarlama olasılığı oldukça düşüktür.

En Çok Aranan Haberler