Çok sık şekilde kabız olan bireylerde, fissür sorununun ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Bu rahatsızlığın başka nedenleri olarak da, bağırsaklarda iltihap oluşması, ishal, Chron sorunu, ülseratif kolit ve daha az rastlanan durumlar ile cinsel ilişki sonucunda bulaşan enfeksiyonlar olabilmektedir. Anüs bölgesinde ağrı meydana gelmesi, yine anüs bölgesinde kanama veya kaşıntı gibi durumlar, fissür sorununun en fazla ortaya çıkardığı semptomlar olarak gösterilebilir.
Anüs çevresinde meydana gelen bu durumlar ve sonucundaki fissür hastalığına şifalı bitkiler, yiyecekler yoluyla çözümler üretebilirsiniz. Bunların diyet programınıza eklenmesi ve uygulanması ile fissür hastalığından kurtulabilirsiniz. Bu tarz yiyecekler aynı zamanda sindirim sisteminiz için ve bağırsaklarınızın fonksiyonu için fayda sağlayacaktır.
1.Zeytinyağı
Zeytinyağı, şifa niteliği oldukça yüksek bir bitkisel yağ olmakla birlikte, bağırsak fonksiyonlarının daha rahat şekilde gerçekleşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Dışkının vücuttan atımı sürecinde bu işlemin kolaylaştırılmasında yardımcı olur.
Aynı zamanda, zeytinyağının iltihap ortadan kaldırıcı özelliklere de sahip olduğu bilinmektedir. Anüs çevresinde meydana gelen yara ve çatlakların ortaya çıkarmış olduğu ağrının azaltılmasında fayda sağlamaktadır. Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar, zeytinyağlı bir karışımın bu bölgedeki ağrıların azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir.
Zeytinyağı, bal ve bal mumunun karıştırılarak bir karışım elde edildikten sonra bu karışımın anüs çevresinde ağrının meydana geldiği bölge üzerinde kullanılması ile bölgede meydana gelen ağrıların, kanamaların ve kaşıntı durumlarının hissedilir şekilde giderildiğine tanık olunmuştur.
2.Aloe Vera
Aloe vera, doğal olarak bir şifa kaynağıdır. İyileştirici özelliklere sahip olan aloe vera, anüs çevresinde oluşan çatlakların meydana getirdiği ağrıyı gidermede ve bölgedeki zarara uğramış olan yapının onarılmasının sağlanmasında rol alır.
Aloe veradan elde edilen jelin, etkilenen bölge üzerinde kullanılması sonucu fissür hastalığının meydana getirmiş olduğu ağrıların azaltılması sağlanabilir.
3.Karakafes Otu
Karakafes otu, anüs çevresinde meydana gelen çatlak ve yaraların oluşturduğu acının azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Bu otsu bitki, ciltteki dokularda hücrelerin hızlı şekilde çoğalmasına yardımcı olur ve zarar görmüş olan dokuların az zamanda onarımını sağlar.
Kısaca, karakafes otu, fissür hastalığının neden olduğu semptomların giderilmesini sağlayarak, hastalığın giderilmesini hızlandırır. Sıcak bir fincan su içine 1 kaşık kuru karakafes otu eklenir. Bir süre demlenmeye bırakılan bu karışım, soğutulduktan sonra, etkilenmiş olan bölgeye 2 veya 3 kez sürülür.
4.Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı, anüs çevresinde meydana gelmiş olan yaraların ve çatlakların tedavisinde kullanılabilen bitki özüdür. Hindistan cevizi yağının cilde kolayca etki etmesi nedeniyle yara olan ya da çatlak olan bölgenin kısa zamanda rahatlamasına destek olur.
Hindistan cevizi yağı, günlük olarak 2 veya 3 kez kullanılabilir. Bunlara ek olarak, kabızlık durumu ya da sindirimsel problemlerle uğraşmak zorundaysanız, hindistan cevizi yağının öğünlerde kullanılması bunların tedavisinde fayda sağlayacaktır.
5.Elma Sirkesi
Dışkılama süresi sırasında bağırsaklarda meydana gelen hareketler sonucu, ıkınma ve kabız olma gibi durumlar, fissür hastalığının kötü bir hal almasına neden olabilir. Bu kabızlık durumlarının giderilmesi fissür hastalığının da rahatlatılması anlamına gelecektir.
Bu yüzden eskiden beri kullanılan elma sirkesi, kabızlığın tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilir. Kabızlığın tedavisinde fayda sağlayan elma sirkesi, ayrıca sindirim problemlerinin tedavisine de yardımcı olur ve bağırsaklardaki hareketlerin işlevsel olarak yapılmasına destek olur. 1 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırarak ister direkt olarak öyle isterseniz bu karışıma biraz da bal ekleyerek günde en az iki kez tüketilmesi fayda sağlayacaktır.
BONUS: KURABİYE PUF
6.Keten Tohumu
Keten tohumu içermiş olduğu lifli gıdalar ve omega 3 yağ asitleri sebebiyle, kabızlığın giderilmesine yardımcıdır. Bu sebeple kabızlık nedenli olarak meydana gelen fissür hastalığının kötü bir hal alması durumunu da engellemiş olur. Fissür sebebiyle meydana gelen çatlak ve yaraların tedavisinde de fayda sağlayan keten tohumu, sahip olduğu özellikler sayesinde bağırsakların fonksiyonel olarak çalışmasına destek olur.
Bir bardak su ile bir kaşık keten tohumunun karıştırılması ve bu karışımın günlük olarak uyumadan önce tek seferde kullanılması, bağırsakların düzenli olarak çalışmasına ve dışkılamanın kolay gerçekleşmesine yardımcı olur. Böylelikle ıkınma durumları meydana gelmez.
7.Lif İçeren Gıdalar
Yüksek lifli yiyeceklerden oluşan bir öğün programı hazırlamak, bağırsaklardaki hareketlerin daha işlevsel olmasına yardımcı olur. Lifli gıdaların düzenli şekilde alınması, dışkılamanın daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olarak, fissür rahatsızlığı nedenli olarak meydana gelen çatlak ve yaraların açılmasına imkan vermez.
Bu nedenle de çatlak ve yaraların hasarlarının engellenmesine destek olur. Ayrıca bu yaralar varsa da iyileşme sürecini hızlandırır. Yüksek lif içeren yiyeceklerin yanında yulaf ezmesi, ıspanak, kabak ve ay çekirdekleri gibi baklagillerin eklenmesi faydalı olabilir.
Bunlarda zengin lif içeren yiyeceklerdir ve yukarıda bahsedilen bağırsakların daha kolay şekilde işlemesine imkan veren durumların sağlanmasında etkilidirler. Ayrıca, lifli gıdaların yanı sıra çok miktarda sıvı tüketimi de önemlidir.