Makat bölgesindeki bu kanal makata yakın barsak bölgesi ile cilt arasındadır. Fistül, erkeklerde kadınlara oranla daha sık olarak görülmektedir.
Fistül Hangi Belirtileri Gösterir?
Fistül belirtileri olarak;
-Makat etrafında ağrı ve şişlik,
-Makat çevresinde iltihaplı akıntı ve şiddetli kaşıntı,
-İç çamaşırlarda akıntı ile kirlenme, kötü koku: Fistül gelişen hastalarda sıklıkla kanlı veya sarı renkli cerahat akıntısı şikayeti olup, bu hastalarda genellikle ateş, halsizlik ve ağrı olmaz. Bu şikayetlerin ortaya çıkması ise tekrar apse gelişimine işaret eder.
-Ateş,
-Makatta dolgunluk hissi,
-Dışkılama problemi ve idrar yapmada problemler fistül belirtilerine eşlik etmekdir.
Makat fistülünün Oluşma Nedenleri
Anal fistülün oluşmasında neden olan birçok faktör vardır. Bu faktörler;
Anal Apse; En sık görülen neden apsedir. Makatta oluşan apse boşaltıldıktan sonra, boşaltıldığı cilt altında bir kanal oluşturabilir ve buna anal fistül denir. Bu apse ise dışkıda zorlanma ile kabızlık ile oluşabilir.
Buna ek olarak fistül oluşumuna neden olan diğer faktörler;
-Makat kanseri,
-Kalın barsak kanseri,
-Crohn hastalığı,
-Eşlik eden diğer hastalıklar,
-Yaralanma - Kaza sonucu,
-Diğer hastalıklar…
Anal fistül kimlerde görülür?
Bazı hazırlayıcı (predispozan), kişiyi eğilimli kılan unsurları biliyoruz. Örneğin, hastanın düzensiz dışkılama alışkanlığı olması, erkek cinsiyeti, diyabetlilerde, immünkompromize dediğimiz bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde, sistemik bir hastalığın belirtisi olanlarda (Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Tüberküloz vb.) perianal apse ve fistüller sık görülüyor. Ancak bu unsurların hiçbirinin olmadığı kişilerde de anal apseler ve fistüller gelişebilmektedir.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü