HABER

Fistül hastalığı tekrarlar mı?

Anorektal fistüller tekrar edebilen bir hastalıktır. Çünkü ameliyat sonrası yara iyileşirken kalçaların kapalı olması sebebiyle yara dudakları birbirine temas eder ve cilt çabucak yapışır. Ama ciltaltı dokular iyileşmeden cildin yapışıp iyileşmesi zaten fistül oluşturmaktadır. Bu yüzden ameliyat sonrası yara iyileşirken hekim ile sıkı bağlantıda olmak gerekir.

Fistül hastalığı tekrarlar mı?

Anal fistül tedavisinde en korkulan unsur, anal fistülün nüks, yani tekrarlama ihtimalidir. Tekrarlama riski, maalesef ki yüksektir. Pek çok hasta defalarca ameliyat olmak zorunda kalır. Anal fistüller, kötü huylu bir hastalık grubu olmamasına karşın, son derece eratik dediğimiz, inatçı lezyonlardır. Küllerinden yeniden doğabilen bir hastalık grubudur. Bunun için uygulanacak tedaviyi çok iyi ayrıntılamak gerekir.

Altta yatan bir başka hastalık olmadığını çok iyi irdelenmesi gerekir. Çünkü altta yatan bir hastalık varsa, bu hastalığın da diğer taraftan tedavi edilmesi gerekecektir. Aksi durumda, fistülün nüks etmesi zaten kaçınılmaz bir sonuçtur.

Alttan yatan bir hastalık yoksa dahi, hastalığın doğası gereği tekrar edebilir. Bunun için haritalandırmanın (mapping) ameliyat öncesi çok yapılması gerekir. Yan dallarını atlanırsa, nüks edebilir. Tüm tedavi yöntemlerini çok iyi bilinmesi gerekir. Bu alanda deneyimli hekimlerin bu ameliyatları yapması gerekir.

Fistül hastalığının tekrar ettiği nasıl anlaşılır?

Öngörülen sürede iyileşmeyen ya da iyileştikten sonra tekrar akıntısı başlayan yaralarda fistül hastalığının tekrarladığı söylenebilir. Ama muayene ile fistülü teyit etmek gerekir.

Perianal fistülün tedaviden sonra tekrarlamaması için nelere dikkat edilmelidir?

• Genel temizliğe ve ameliyat bölgesinin temizliğine dikkat edilmelidir.

• Laksatifler kullanılarak bağırsaklar yumuşatılmalıdır.

• Düzenli olarak Ilık banyo yapılmalıdır.

• Günde 2-3 litreye kadar su içilmelidir.

• Egzersiz hareketleri yapılmalıdır.

• Lifli ve posalı gıdalar tüketilmelidir.

• Makat ve bağırsak hastalıkları şüphesinde uzman bir doktora danışılmalıdır.

Perianal fistüller doğru zamanda, doğru yöntemlerle ve doğru bir hekimle neredeyse tamamen iyileştirilebilen bir hastalıktır. Dolayısıyla belirtiler görüldüğü zaman vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmesi ve tedavisinin ertelenmemesi gerekmektedir.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü

En Çok Aranan Haberler