HABER

Fitch "seçim" diyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'de yaşanan siyasi krizi yorumlarken, seçimler ne kadar erken yapılırsa, ekonomik ve mali yeni bir krizi önleme şansının artacağını vurguladı.

Fitch "seçim" diyor

Buna göre, Türkiye'ye derhal yeni ve reformcu bir hükümet gerekiyor. Başarıyla gerçekleştirilecek bir erken seçimle reformlara devam etmeye niyetli yeni bir hükümet kurulması halinde felaketin önleneceğini belirten Fitch, siyasi belirsizlik sürecinin uzaması ve ekonomik reformlara karşı isteksiz bir hükümetin hem Hazine'yi zora sokacağını, hem de Türkiye'nin notlarını düşüreceğini bildirdi.

"KISA VADEDE SORUN YOK"

Fitch'ten yapılan açıklamada, derinleşen siyasi krize ve piyasaların güveninin azalmasına rağmen, hükümetin yakın gelecekte borç ödemelerinde sorun yaşama ihtimalinin bulunmadığı, çok taraflı borç giderleri, faiz dışı bütçe fazlası ve iç borçlanma sayesinde Hazine'nin gelecek birkaç ayda kaynak ihtiyaçlarını karşılayabileceği belirtildi.

Bu arada, yetkili makamların iç borç yönetimi sayesinde hala bir miktar manevra alanının kaldığını ifade eden Fitch, iç borcun büyük bir kısmının kamu kurumlarının elinde bulunduğunu ve hükümetin bu yükümlülüklerini döndürebileceğini bildirdi.
Fitch, TL cinsinden bono ihalelerinde yüksek faiz ödenmesine rağmen, şimdiye kadar başarısız bir ihale yapılmadığını hatırlattı.
Hazine'nin büyük miktarda döviz cinsinden bono ihale ettiğini ve bunlara yoğun talep olduğunu kaydeden Fitch, faizlerdeki yeni yükselmeler halinde IMF programında değişiklikler yapılabileceğini ancak bu aşamada, IMF'nin programdan çekilme ihtimalinin bulunmadığını bildirdi.

UZUN VADEDE SİYASİ ÇÖZÜM ŞART

Fitch, hükümetin birkaç ay kendisini finanse edecek gücünün bulunduğunu belirtirken, daha uzun vadede devam eden siyasi krize çözüm bulunmasının şart olduğunu yazdı.

Fitch, erken seçim halinde Avrupa Birliği vizyonuna sahip reformcu bir hükümet oluşursa kamu maliyesinin borçlarının döndürülebilir hale gelmesinin ve orta vadede ülkenin güvenilirliğinin mümkün olacağını da ifade etti.

İç borcun çoğunun kısa vadeli olduğuna değinen kuruluş, artan güvene bağlı olarak faizlerde meydana gelebilecek herhangi bir gerilemenin borç servisi maliyetlerine de olumlu yansıyacağını öngördü.

Öte yandan, Fitch'e göre güvenin tesis edilememesi halinde mali görünüm iç borcun yapısı nedeniyle daha da büyük zarara uğrayabilir.

Kabaca iç borcun yüzde 85'inin ya bileşik faize ya da döviz kuruna endeksli olduğunu bildiren kuruluş, liranın değer kaybının ve faizlerde olası bir artışın borç servisi maliyetlerine artış olarak yansıyacağını kaydetti.

Bu arada Fitch, piyasaların da hızla diğer yatırım araçlarını bırakıp kısa vadeli bu kağıtlara yönelmesi halinde, hükümetin kısa süre içinde likit bulma ve borç döndürme sıkıntısına düşebileceği konusunda uyardı.

2003'TE KAYNAK İHTİYACI BÜYÜK

Raporun sonunda siyasi krizi çözmek için zamanın daraldığını ifade eden Fitch, beklentilerin üzerinde faiz giderleri ve iç borç vadelerinin uzatılması konusunda başarısız olunması halinde 2003 yılında görünümün iyice karmaşıklaşacağı, bütçe açığının genişleyeceği ve toplam fonlama ihtiyaçlarının artacağını öne sürdü.

"Kısaca, piyasalara tekrar güven aşılanamazsa gelecek yıl için durum tahmin edilenden daha kötü olabilir" diyen Fitch, Türkiye'nin gelecek yıl iç borcu döndürmenin yanında dış borç ödemeleri içinde büyük kaynak ihtiyacı olduğunu hatırlattı.
Fitch, "IMF kaynakları sayesinde 2002'nin kalanı için ihtiyaçlar karşılandı ancak IMF'den yeni para gelmemesi veya piyasalarda güven ortamı sağlanamaması halinde 2003 yılında Türkiye fonlama konusunda büyük sorunlarla karşılaşabilir" dedi.

Fitch'in değerlendirmelerine göre Türkiye'nin TL ve döviz cinsinden kredi notları 'B' seviyesinde bulunuyor. Türkiye'nin görünümü ise 'durağan' olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler