LONDRA (İHA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Avrupa Birliği (AB) Anayasası oylamalarının oluşturacağı etkilerini değerlendirdiği raporunda, başta Fransa olmak üzere Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde AB Anayasası'nın reddedilmesi halinde bunun, AB genişleme sürecinin sonu anlamına gelmediğini bildirdi.
Fitch, Fransa ve Hollanda'da yapılacak AB Anayasası oylamalarından red kararı çıkması ve piyasaların bunu AB genişleme sürecini sona erdiği şeklinde algılaması halinde, bunun ülkelerin kredi notlarına negatif yansımaları olabileceğini de kaydetti
Fitch, AB Anayasası'nın kabul edilmemesi ve genişleme sürecinin sona ermesi halinde bunun AB'ye katılmak için bekleyen Türkiye ve Hırvatistan gibi ülkeleri olumsuz etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Bununla birlikte ne Türkiye'nin ne de Hırvatistan'ın 10 yıldan önce AB'ye üye olmasının beklenmediğini aktaran Fitch, bu süreçte AB Anayasası'nın kabul edilmeyen bölümlerinin yeniden ele alınmasının mümkün olduğunu vurguladı.
Fitch, AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim'de başlaması konusunun AB Anayasası oylamasından bağımsız olduğunu ve bu oylamadan etkilenmeyeceğini açık bir dille belirttiğine hatırlattı.
Fitch, AB Anayası'ın reddeilmesi ve AB'ni genişleme sürecinin gözden geçirilmeye başlanması halinde, Türkiye'nin, kısa vadede AB ile müzakerelerin başlayacağına yönelik beklentileri satın alan piyasalardan darbe alabileceğini, kredi notu üzerindeki etkisinin ise orta vadede görüleceğini belirtti.