HABER

Fitil nasıl kullanılır? Fitil ne kadar süre kalmalı?

Hastalıkların kısa süre içerisinde giderilmesinde etkili olan birçok farklı tedavi yöntemi mevcuttur. Bu tedavi yolları arasında ilaç, şurup, iğne gibi farklı formlara sahip maddeler yer alır. Fitil de bu tedavi yolları arasında bulunan ve tedavi edici özelliği olan bir maddedir. Fitil diğer ilaç türlerine nazaran çok sık verilmemektedir. Ancak hasta olan kişinin ilaç içince midesi rahatsızlanıyorsa ya da hap yutmakta zorlanıyorsa fitiller tercih edilir. Peki, fitil nedir ve nasıl kullanılır?

Fitil nasıl kullanılır? Fitil ne kadar süre kalmalı?

Fitillerin insan vücudunda çalışma şekilleri diğer ilaçlardan oldukça farklıdır. Sindirim sisteminde daha seri olarak parçalanma özelliğine sahiptir. Fitil birçok farklı sebepten kaynaklı kullanılabilir. Pek çok kişi fitil kullanmayı istemeyebilir fakat bazı hastalıklarda zaruri olarak bu ilacın kullanımına ihtiyaç duyulur. Fitillerin doğru bir şekilde kullanılması rahatsızlığın kısa sürede atlatılması açısından oldukça önemlidir.

Fitil nedir?

Fitiller tedavi edici nitelikleri ile öne çıkan diğer ilaç türevlerine nazaran daha hızlı bir etki eden ilaçlar grubunda yer almaktadır. Fitilin kullanım amacına yönelik birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bazı fitil ilaçları vajinal yollarla ilgili hastalıkları tedavi ederken bazıları ise rektal ile alakalı sorunların giderilmesinde kullanılır. Fitillerin şekilleri çoğunlukla koni veya oval biçiminde olur.

Fitilin etrafında jelâtin bulunur ve tabanı ise kakao yağı gibi maddelerden meydana gelir. Vücudun herhangi bir bölgesinden içeri doğru konulduğunda bölgedeki sıcaklıktan kaynaklı kolay bir şekilde erirler. Erime meydana geldiğinde ilacın içerisindeki maddeler de vücuda girer ve etki etme süreci başlamış olur.

Fitil nasıl kullanılır?

Fitilin nasıl kullanılacağı kullanım alanı göre farklılık göstermektedir. Vajinal problemler için kullanılan fitiller direkt olarak vajina bölgesine yerleştirilmesi suretiyle kullanılır. Rektal bölge ile ilgili hastalıklar için kullanılan fitiller ise çoğunlukla mermiye benzetilmektedir. Yuvarlak bir şekle sahip olan bu fitiller ortalama bir santim uzunluğundadır. Bu fitil çeşitleri dışında yaklaşık boyutu pirinç tanesi kadar olan ve ereksiyon sorunlarının giderilmesinde kullanılan fitiller de mevcuttur.

"Fitil ne kadar süre kalmalı?" konusu da ayrı bir önem taşır. Fitillerin kalma süresi kullanılan bölgeye göre değişebilir. Bazı fitiller yatay vaziyette 10 dakika kadar bekletilirken bazıları ise 15 dakika kadar kalabilir. En doğru bilgi için fitil kullanmadan önce uzman bir hekime danışılması önerilir.

Fitil vajinaya nasıl kullanılır?

Fitillerin bazıları daha küçük boyuta sahipken bazıları ise biraz daha büyük olabilmektedir. Bu durum fitilin hangi hastalık ve bölge için kullanıldığına göre değişiklik gösterir. Kadınların çoğunda bazı önemli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar arasında vajinada kuruluk, bakteri kaynaklı enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonu gibi hastalıklar yer almaktadır. Bu bölgeye fitil kullananların akıllarına takılan en önemli sorulardan biri "Vajinal fitilin dışarı akması normal mi?" sorusudur.

Vajina bölgesine yerleştirilen fitil kapsülü, kısa bir süre sonra eridiği için akıntıyla birlikte dışarı atılmaktadır. Bu durum ilacın yan etkisi olarak kabul edilmekle birlikte geçicidir. Vajinal problemlerin giderilmesinde sıklıkla tercih edilen fitillerin doğru bir şekilde uygulanması son derece önemlidir. Vajina bölgesinde fitil kullanılırken izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Öncelikli olarak bu tür ilaçların doktor gözetiminde kullanılması önemlidir. Bu yüzden hekimin önerdiği doz kadar kullanılması gerekir.
  • Fitili bölgeye doğru bir şekilde yerleştirmek için sırt üstü uzanılması tavsiye edilir. Ardından ilaç vajina bölgesine konulur.
  • Bölgeye konan fitilin bir süre erimesi beklenir. Vajinal fitil erime süresi genellikle 15 dakika ile 20 dakika arasındadır.
  • Uygulama öncesi ve sonrası ellerin hijyen açısından dezenfekte edilmesi önemlidir.

Bebeklerde fitil nasıl kullanılır?

Fitiller sert yapıları ile öne çıkan genellikle koni ya da yuvarlak bir görünüme sahip ilaç kapsülleri olarak bilinir. Fitil yetişkin bireylerde kullanıldığı gibi bebeklerde de kullanımı mevcuttur. Bebeklerde fitil kullanımına ihtiyaç duyulan hastalıklardan biri kabızlık sorunu bir diğeri ise yüksek ateştir. Bebeklerde fitilin doktor gözetimi altında kullanılması son derece önemli bir konudur. Bebeklerde fitil kullanımı için izlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • Anüs bölgesinden uygulanmak kaydıyla fitil kullanımı gerçekleşir.
  • Öncesinde bebeğin rahatlaması için bir süre masaj yapılması önerilir.
  • Bebek sırt üstü yatırıldıktan sonra ayakları havaya kaldırılır.
  • Fitilin bebeğin popo kısmına iki santim kadar yerleştirilmesi yeterlidir. Bunu yaparken ani hareketlerden kaçınılması gerekir.

Bebeklerde fitil doğru kullanıldığında kısa sürede etkisi gösterir. Ancak yanlış ve bilinçsizce kullanım bebeğin sağlığını bozabilir. Bu yüzden bu tür ilaçların doktor onayı alınarak uygulanması çok önemlidir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler