Bayram namazından önce verilmesi daha değerli görülen fitre kimlere verilir? Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.
Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.
Zekat verilecek yerlere fitre de verilebilir. Bunlar, fakirler, miskinler, yolda kalmışlar, borçlular, Allah yolunda çalışanlardır.
Fitre, çocuklara, anneye, babaya, torunlara, dedeye ve yukarısına verilemez. Bunların dışında yakınlardan başlanması gerek zekatta gerekse fitrede büyük sevaptır.
Fitre verirken geçmişten bu yana buğday, kuru üzüm, hurma gibi farklı yiyeceklerle hesaplamalar yapılmış. Ancak fitre belirlerken göz önünde bulundurulması gereken nokta bir fakirin yiyebildiklerinden ziyade kişinin gün içinde neler yediğidir. Dolayısıyla fitre, bir Müslümanın 1 gün boyunca yedikleridir. Yani kuru üzüm 8 liradır, hurma fiyatı eklenir gibi hesaplamalardan ziyade kişinin zenginliğine ve gün içinde yediklerine göre belirlenebilecek bir miktardır. Kişinin kendisi günlük ortalama kaç paraya doyduğunu hesaplayıp kendisinin ve çocuklarını fitresini vermesi gerekir.