Elektronik cihazlarda olası güç kesintisi olduğunda dahi dosyaları hafızasında saklayan ve depolayan aygıt, flash bellek olarak tabir edilmektedir. Bu bellek sayesinde başka bir belleğe kolay bir şekilde veri akışında bulunulabilir. Fakat bazı durumlarda bellek bilgisayara takıldığında içerisinde kısayol şeklinde birtakım dosyalar gözükebilir. Bu şekilde görünmesi virüs girmiş olma ihtimalini akıllara getirmektedir. Böyle bir durumda yapılması gereken virüsleri temizlemektir.
Virüs olayı gerek bilgisayarlar gerekse akıllı cep telefonları veya tabletler için oldukça ciddi bir problemdir. Bir cihaza virüs girdiğinde ve fark edilmediğinde cihaz içerisinde yer alan tüm dosyalara zarar verebilir. Bu durum çözülmediği sürece dosyalar çok ciddi zarar görür. Flash bellekler başta olmak üzere bilgisayar, telefon, hard disk, usb gibi birçok farklı önemli aygıta bulaşan yazılım parçası, kısayol virüsü olarak tabir edilmektedir.
Bu sorunu kökünden çözmek için kısayol virüsü temizleme araçlarına gereksinim duyulmaktadır. Ayrıca hiçbir uygulamaya gerek olmadan cihazlar üzerinden de birkaç basit işlem ile virüs temizleme işlemi yapılabilmektedir. Kısayol virüsü bulaştığında dosyalar zarar gördüğü için açılmaz veya açılsa bile yanlış bir görünüm ile açılır. Cihazlara virüs girmesi donanım sisteminin de hasar görmesine neden olabilmektedir.
Kısayol virüsü birçok farklı yolla flash bellek depolama aracınıza sızabilmektedir. Kötü amaçlı bir yazılım olarak tanımlanan bu virüs, bilgisayarınızda bulunan öğelere ulaşmanıza ciddi şekilde engel olabilir. Ayrıca klasörleri açamama durumu da söz konusu olur. Flash bellek kullanımında bir başka cihaza ya da belleğe dosya aktarırken virüs kolay bir şekilde belleğe girebilir. Bellek içerisine sızan virüs, tüm dosyaları ve klasörleri ele geçirerek ulaşımı anında kapatabilir. Flash bellek kısayol virüsü temizlemenin pek çok farklı yöntemi mevcuttur. En sık başvurulan yöntemlerden biri bilgisayar üzerinden bu virüsü kaldırmaktır. Flash bellek içerisine sızan virüsü temizlemek için izlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:
USB aygıtları, bilgisayar ve benzeri elektronik cihazlara takılabilen ve kapasitesi ne kadarsa o oranda dosya alıp depolayabilen aygıtlar olarak tabir edilmektedir. Ancak usb kullanırken bazı durumlarda aygıt içerisine virüs bulaşabilmektedir. Bir başka cihaza veri akışında bulunurken bu duruma sıklıkla rastlanılmaktadır. Aygıt içerisine virüs girdikten sonra bilgisayara takıldığında ise o aygıt içerisinde bulunan dosyalara erişimde sorun çıkmaktadır. Bu sorunun çözümünde usb virüs temizleme işleminden faydalanılmaktadır. Bu işlem uygulama indirilerek de yapılabileceği gibi uygulama olmadan da kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Usb aygıtından virüs temizleme işlemini uygulama aracılığı ile yapmak için izlenmesi gereken adımlar ise şöyledir: