Su festivalinde yaşanan izdihamda 378 kişi öldü, 775 kişi yaralandı. Sayıların artmasından endişe edilirken, Başbakan faciayı 'Kızıl Kmerler'den sonra ülkeyi uran en büyük trajedi' şeklinde duyurdu.
[**
İzdihamın, festivale katılan bazı kişilere elektrik çarpması sonucu binlerce kişinin paniğe kapılmasından çıktığı belirtildi.
İzdiham sırasında kaçmaya çalışan insanlar, başkent Phnom Penh'i kutlamaların yapıldığı Mekong nehri üzerindeki Diamond adasına bağlayan köprüde ezilerek ya da nehre düşerek can verdi.
Ambulanslar olay yeriyle hastaneler arasında saatlerce mekik dokurken, başkentin en büyük tıp merkezi olan Calmette Hastanesi'nde bazı yaralılar koridorlarda tedavi edilmek zorunda kaldı.
Üç gün süren festivale 2 milyonun üzerinde kişinin katıldığı, izdiham sonrası bölge hastanelerinin kapasitelerinin üzerine çıkması ve bazı yaralıların durumlarının ağır olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe edildiği kaydedildi.
BAŞBAKAN ÖZÜR DİLEDİ
Bölgedeki en yoksul ülkelerden biri olan Kamboçya'nın Başbakanı Hun Sen, izdihamın, ülkede Kızıl Kmerlerin yönetiminden sonra yaşanan en büyük trajedi olduğunu söyledi.
Hun, televizyonda canlı yayınlanan konuşmasında, 378 kişinin ölümü, 775 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayı, ''Kızıl Kmerler'in komünist yönetiminden sonra ülkesini vuran en büyük trajedi'' şeklinde tanımlayarak, izdihamın nedeninin soruşturulması emrini verdi ve felaketten ötürü halkından özür diledi.
Başbakan Hun ayrıca, perşembe gününü ulusal yas günü ilan etti.
MEKONG NEHRİ VE FESTİVAL
Mekong nehri, yağmur mevsiminde taşıdığı bol suyla, Tonle Sap nehri üzerinden ülkenin ortasındaki Tonle Sap gölüne doğru akarken, kuru mevsimde Mekong'un suları azaldığında akıntı yön değiştiriyor.
Nehrin ters akmaya başladığı gün, Kamboçya'da su festivali düzenleniyor. Kutlamaların en büyüğü ise, 1,2 milyon nüfuslu başkent Phnom Penh'de yapılıyor. Kayık yarışı, konserler ve havai fişek gösterilerinin düzenlendiği kutlamalar sırasında kentin nüfusu yaklaşık iki kat artıyor.
KIZIL KMERLER DÖNEMİ
Kamboçya'da gerilla savaşıyla iktidarı ele geçirerek, 1975-79 arasında ülkeyi yöneten radikal komünist hareket Kızıl Kmerlerin yönetimi sırasında ekonomik sistemin felce uğraması nedeniyle baş gösteren açlık ve salgın hastalıklar sonucu ölenlerin sayısının, siyasi nedenlerle öldürülenlerle birlikte yaklaşık 1,7 milyon olduğu sanılıyor.