HABER

Flaş...Yeryüzüne yolculuk başladı

Şili'de 5 Ağustos tarihinden bu yana toprak altında olan 33 madenciyi kurtarma operasyonu başladı.

Flaş...Yeryüzüne yolculuk başladı

Yerin 700 metre altında 69 gün geçiren 33 madenciden 5'i yeryüzüne çıktı. Çıkarılan madenciler sevinç gözyaşlarıyla karşılandı, dünya mucizeyi canlı izliyor.

Şili'de, 5 Ağustos'ta San Jose'deki meydana gelen maden kazası nedeniyle yer altında mahsur kalan 33 madenci bugün gün ışığına kavuşuyor.

[**

**](https://www.mynet.com/dunyanin-gozu-bu-kuyuda-110100536772)

[

](http://video.mynet.com/habervideo/Ilk-kurtarilan-Silili-madenci/982282)

[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/-33-gun-sonra-gelen-mutlu-haber-sili-mucizesi-gerceklesiyor/6416/170973/sayfa/1/)

Önce madencilere ulaşacak tünel çökmemesi için metalle kaplandı ve sağlamlaştırıldı. Bir Bolivyalı'nın da bulunduğu 33 madenci arasında kriz anında soğukkanlılığını koruyabilen ve sağlık durumu iyi olan madencilere öncelik verildi.

Kurtarma işlemi için hazırlanan özel kapsül, iki saat gecikmeli olarak TSİ 05.00 sularında yerin altına gönderildi. Kurtarma ekibinden bir görevli kapsülün içinde yerin altına indi. Yeryüzüne doğru yola çıkan ilk madenci Florencio Avalos'tu.

Florencio Avalos yeryüzüne doğru yolculuk ederken eşi ve çocuğu da kurtarma kuyusunun başında bekledi. Şili lideri Sebastian Pinera da Avalos'un ailesinin yanındaydı.

31 yaşındaki Florencio Avalos'un yeryüzüne çıkar çıkmaz ilk yaptığı 7 yaşındaki oğlu ve eşi Monica'ya sarılmak oldu.

Avalos, daha sonra Şili lideri Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaştı.

İlk madencinin başarılı bir şekilde kurtarılmasını Şilililer büyük bir coşkuyla kutladı, kent merkezlerinde araçlar konvoy oluşturdu. Ülkede dev ekranlardan izlenen kurtarma operasyonu bayram coşkusu yaşattı.

İkinci madenciyi çıkarmak için kapsül yeniden yer altına gönderildikten sonra Şili lideri Sebastian Pinera kameraların karşısına geçti ve hiçbir zaman unutulmayacak bir anı yaşadıklarını söyledi.

Avalos'un yeryüzüne çıktığı an tarihe geçti, işçinin çıkışını dünyada milyonlarca insan canlı izledi.

İKİNCİ MADENCİ ŞOV YAPTI

İlk madenciyi 39 yaşındaki Mario Sepulveda Espina izledi, eşinin heyecanı kameralara canlı olarak yansıdı. Eşiyle kucaklaşan Sepulveda Espina, yerin altından getirdiği taşları kurtarma ekibine verdi.

Devlet Başkanı Pinera ile de kucaklaşan Espina, ardından diğer madencilerin yanına giderek sevinç çığlıkları attı. Mutluluğu yüzünden okunan Espina, "Şili çok yaşa" diye bağırdı.

ÜÇÜNCÜ MADENCİ DE ALKIŞLARLA

Espina'dan sonra üçüncü madenci de yeryüzüne sağ salim çıktı. Madencinin eşi kapsülün görünmesiyle birlikte gözyaşlarına boğuldu.

Espina'dan yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.

DÖRDÜNCÜ MADENCİ BOLİVYALI

Şili'de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu.

Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyanmış olan kapsülle yeryüzüne çıkarılan 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.

BEŞİNCİ MADENCİ 19 YAŞINDA

Şili'deki madenden 5. sırada Renan Avalos adlı 19 yaşındaki madenci de Türkiye saati ile 10.10 sıralarında çıkarıldı.

Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyalı kapsülle yeryüzüne çıkarılan beşinci madenci olan 19 yaşındaki Sanchez'i babası karşıladı.

Çevresine gülücükler saçan Sanchez, 33 madenci arasında en genç olanı.

PINERA: BENZERSİZ BİR OPERASYON

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenciyi kurtarma operasyonunun benzersiz olduğunu belirtti.

Pinera, ilk madencinin kurtarılmasından sonra yaptığı açıklamada, "Daha önce böyle bir kurtarma operasyonu denenmemişti. Madencilerin bize verdiği ders umarım hep aklımızda kalır" dedi.

Şili'de 27 Şubatta meydana gelen ve 486 kişinin ölümüne, 30 milyar dolar zarara yol açan depreme atıfta bulunan Pinera, madencilerin depremzedeler gibi, "Şili'nin birleştiğinde tüm talihsizliklerin tersine çevrilebildiğini ve büyük şeylerin başarılabileceğini gösterdiğini" belirtti.

Pinera, "madencilerin sınavından" inancın, umudun, dostluğun ve dayanışmanın değerinin bir kez daha öğrenildiğini söyledi.

ÇELİK KAPSÜL 54 CM ÇAPINDA

Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.

Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.

Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.

Yeryüzüne çıkarılan madenciler hemen doktor kontrolünden geçiriliyor. Durumu iyi olanlar aileleriyle görüştükten sonra daha ileri tetkikler için Copiapo kentindeki hastaneye kaldırılacak. Sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.

2000 GAZETECİ TAKİP EDİYOR

Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 2000 gazeteci, madencilerin çıkışlarını yansıtmak için Şili'deki San Jose'de bulunuyor.

Maden kazası 5 Ağustos'ta meydana gelmiş, madencilerin hayatta oldukları 17 gün sonra anlaşılmıştı. 33 madenci, dünyanın en uzun süre yeraltında kalan insanları olma özelliğini taşıyor.

En Çok Aranan Haberler