BALIKESİR (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 57 katrilyon borç ödeyen hükümetin yatırıma ancak 7 katrilyon lira ayırabildiğini belirterek, kendi yaralarını sarmaya çalışan devletten birlik ve kooperatiflerin yardım beklememelerini istedi.
Balıkesir'in Edremit Belediyesi ile Tariş'in iş birliğiyle gerçekleşen 27. Zeytin Festivali çerçevesinde düzenlenen panelde, Türkiye'de ve dünyada zeytincilik masaya yatırıldı. Panelde konuşan Bakan Ali Coşkun, tarım kooperatiflerini yıllardır siyasetçilerin rey rantı olarak kullandığını, kooperatiflerin ise siyasetçilerin elini öptüğünü ifade ederek, "Artık bu anlayış değişmelidir. Ekonomik yönden devlete bağımlılık devam edemez. En büyük, en güçlü Sovyetler Birliği bile dağıldı. Dünya gelişiyor, pazar alanları genişliyor. Eski politikalar bırakılmalıdır. 2000'li yıllara kadar tarım kooperatiflerinin borçları hep tasfiye ediliyordu. Artık buna son verildi. Birliklerin kendi ayakları üzerlerinde durmaları gerekiyor. Kooperatifler bugüne kadar sırtını devlete dayamış. Üretimi artırmayarak, pazar alanlarını genişletmeyerek, devletten yardım almışlar. Artık ciddi ve verimli çalışanlar desteklenecek, kredi borçlarını ödemeyen kooperatif ve birliklere fondan destek yapılmayacak" dedi.
Tariş'e 23 trilyon 500 milyar lira kredi verdiklerini ve bunun geri ödendiğini belirten Coşkun, "Zeytin ve zeytin yağında yüksek üretim yapabilmeleri ve ihracatı artırmaları için verilen destekleme primine devam edilecektir. 200 bin lira olan destekleme primi, 12 Mart 2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi ve erken ödeme yapılmak için çalışmalar sürüyor. Pancar üreticisine de zamanında destekleme primi ödendiği için sorun kalmadı" diye konuştu.
Artık devletten bekleme devrinin kapandığına dikkat çeken Coşkun, şunları söyledi:
"200 milyar dolar iç borçla devleti devir aldık. 54 katrilyon lira borç ödenirken, 7 katrilyon lira yatırımlara kaynak ayırabildik. Bu durum üzücüdür. Ödenenlerden, paradan para kazananlar yararlanırken, üretenler yararlanamıyor. Üretim ve ihracat seferberliği başlattık. Devlet kendi yaralarını sarıyor. Bu yüzden kooperatifler kendi ayakları üzerinde durmalıdır. Dünyada artık ticari sınır kalmadı. Bizim de üye olduğumuz Dünya Ticaret Örgütü ile ticari engeller ortadan kaldırılmıştır. Gümrük duvarları yıkılacaktır. Devlet sınırları, coğrafi ve temsili olarak kalacaktır."
Türkiye üzerinde çok oyunlar oynandığını ifade eden Coşkun, el ele ve gönül gönüle vererek çok çalışmamız gerektiğini söyledi. Coşkun, zeytin ve zeytin yağını desteklemek için yeniden Dünya Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne üye olunacağını ve önümüzdeki günlerde bu çalışmanın gerçekleşeceğini bildirdi. Coşkun, Tariş'in çalışmalarından da övgüyle bahsetti.
Tariş Başkanı Cahit Çetin ise, hükümetten istikrarlı politikalar beklediklerini, çiftçilerin üretimdeki başarılarını ticarette de gösterdiklerini ifade ederek, Tariş'in dünya pazarında önemli bir yer edindiğini dile getirdi. Çetin, Avrupa Birliği'nin tarım sübvansiyonlarını kaldıracağına inanmamanın hayalperestlik olacağını kaydetti.
Çok sayıda yetkilinin katıldığı panelin ardından Belediye Başkanı Yunus Bozbey, Bakan Coşkun'a plaket ve bir sepet dolusu zeytin yağı, zeytin şekeri ve ezmesi hediye etti.