HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fonksiyonel sindirim sistemi rahatsızlıkları

Novartis ilaç firmasının desteğiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından Türkiye genelinde yürütülen Fonksiyonel Sindirim Sistemi Hastalıkları Sıklığı Araştırması'nda, fonksiyonel bağırsak hastalığı sıklığı görülme oranı yüzde 22.4 olarak belirlendi. Hastalığa, erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlandı.

Fonksiyonel sindirim sistemi rahatsızlıkları

Türkiye genelinde yürütülen Fonksiyonel Sindirim Sistemi Hastalıkları Sıklığı Araştırması'nın sonuçları Malatya'da düzenlenen Ulusal Gastroenteroloji Kongresi kapsamında açıklandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Serhat Bor'un koordinatörlüğünde, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Tankut İlter ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Uz. Dr. Gül Kitapçıoğlu tarafından Türkiye genelinde yürütülen çalışmayla hastalığın görülme sıklığı oranı ve detaylı bilgiler ilk kez ortaya konuldu.

Çalışma kapsamında Türkiye nüfusunun yüzde 55.9'unu içeren 20 il merkeziyle bir ilçe ve bir köyde Devlet İstatistik Enstitüsü'nün yardımıyla rasgele seçilen 3214 erişkine 108 soruluk anket uygulandı. Araştırmayla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Serhat Bor, çalışma sonucuna göre fonksiyonel bağırsak hastalığı sıklığı görülme oranının yüzde 22.4 olduğunu açıkladı. Kadınlarda (yüzde 28.6) erkeklere (yüzde 16.1) göre bağırsak hastalığının daha sık rastlandığına dikkat çeken Bor, sonuçlarla ilgili şunları söyledi:

"En sık rastlanan alt grup hastalıklardan şişkinlik yüzde 14.4 (kadınlarda yüzde 18.5, erkeklerde yüzde 10.3), kabızlık yüzde 8.7 (kadınlarda yüzde 12.1, erkeklerde yüzde 5.3), hassas barsak hastalığı yüzde 2.7 (kadınlarda yüzde 3.7, erkeklerde yüzde 1.6) bulunmuştur. Bütün bu sayılan alt grup hastalıklar, kadınlarda anlamlı olarak sık görülmüştür."

Cinsiyet farkı bulunmayan gaita kaçırma rahatsızlığıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Bor, bunun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Utanma gibi nedenlerle bu hastalığın göz ardı edildiğini kaydeden Bor, hastalığın toplumda yüzde 3.3 gibi yüksek bir oranda görüldüğünü vurguladı.

Öte yandan, çalışmada Türkiye'de reflü hastalığının görülme sıklığının da yüzde 22.3 oranında bulunduğunu ifade eden Bor, oldukça yüksek olan bu oranın, daha önce İzmir ve Moskova'da yaptıkları çalışmaların benzeri olduğuna değindi.

Fonksiyonel sindirim sistemi hastalıklarının doktorlar tarafından dahi sıklıkla karıştırıldığını kaydeden Bor, "Bu gruba irritabl bağırsak sendromu (yanlış olarak spastik kolit) adı verilmektedir. Türkçeleştirilmiş ismiyle 'hassas barsak hastalığı' denilebilir. Alt grup hastalıklarına kabızlık, bazı ishal türleri ve gaz/şişkinlik girer. Pratisyen hekimlerin 4. sıklıkta, gastroenteroloji uzmanlarının ise en sık gördüğü hastalıktır" dedi.

Türkiye'de bağırsak hastalıklarının yüzde 22.4 oranında olduğunu dile getiren Prof. Dr. Serhat Bor, bağırsak problemleri yaşayan kadınlarda şişkinlik oranının yüzde 15 oranında olduğunu belirterek, "Hanımlar hep büyük giyinin der, haklıymışlar" dedi.

Kabızlığın Türkiye'de neredeyse büyük bir sorun olduğunu ve yaptıkları araştırmada yaklaşık yüzde 10 seviyesinde ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Bor, "Son derece ciddi şeyler. Kabızlık tanımı son derece katı bir tanımdır" dedi. Prof. Dr. Serhat Bor, bağırsak hastalıklarının bölgelerdeki dağılımı için şu bilgileri verdi:

"Marmara yüzde 26.3, Karadeniz, yüzde 17.5, Ege yüzde 22.6, İç Anadolu yüzde 20.1, Akdeniz yüzde 17.3, Doğu Anadolu yüzde 27.7 ve Güney Doğu Anadolu yüzde 22.5."

Bor, bölgelere göre şişkinlik oranına da şu şekilde açıkladı:

"Marmara yüzde 18.6, Karadeniz yüzde 12.9, Ege yüzde 14.3, İç Anadolu yüzde 11.3, Akdeniz yüzde 8.8, Doğu Anadolu yüzde 16.3 ve Güney Doğu Anadolu yüzde 13.8"

Prof. Dr. Bor, bölgeler göre kabızlık oranının ise, Marmara yüzde 10.3, Karadeniz yüzde 5.4, Ege yüzde 6.4, İç Anadolu yüzde 8.6, Akdeniz yüzde10.5, Doğu Anadolu yüzde10.6 ve Güney Doğu Anadolu yüzde 11.9 olarak aktardı.

Bor, Türkiye'de yolda yürüyen her 33 kişinin altına kaçırdığını ileri sürdü.

En Çok Aranan Haberler