HABER

Formula-1 ekonomik sıkıntıda

MELBOURNE (İHA) - Formula-1 dünya otomobil şampiyonasında heyecan, 7 Mart Pazar günü (yarın) Avustralya'nın Melbourne pistinde başlıyor. Ancak, Formula-1 serüvenine katılan ekipler, ekonomik durgunluğun da etkisiyle kemerleri sıkmak zorundalar.

Ünlü bir otomobil dergisinin yazarlarından Oliver Zils, yaptığı açıklamada, milyarlarca dolar yutan Formula-1'in kabuk değiştirdiğini belirterek, "Bu yüzden de kendine yeni bir çehre, yarışlar için de yeni pistler arıyor. Avrupa'da sigara reklamı yasaklanıyor, televizyon reytingi ve seyirci sayısı azalıyor. Formula-1 de Avrupa'dan uzaklaşıp Şanghay ve Bahreyn gibi yeni yarış yerleri buldu. Avusturya'da artık yarış yapılmayacak. Avrupa'daki diğer klasik yarış pistlerinin durumu da sallantıda. Eskiler gidecek ve muhtemelen önümüzdeki sezon heyecan başka kentlerde yaşanacak. Dünya şampiyonası takviminde İstanbul, Hindistan ve Güney Kore gibi isimlerle

karşılaşacağız. Otomobil yarışlarının beşiği sayılan İngiltere ve İtalya'daki pistler ıssız kalacak" dedi.

2005 yılında yürürlüğe girecek olan 'AB'deki sigara yasağı'nın, sponsor arayışındaki ekipleri kara kara düşündürdüğünü ve sigara üreticilerinin Formula-1'e yılda 270 milyon euro yatırdıklarını anlatan Zils, şöyle devam etti:

"Artık hemen hemen her branştan sponsor var. Ama sigara reklamları hala en büyük gelir kaynağı. Philipp Morris reklam piyasasından çekilince, Ferrari sıkıntıya düşebilir. Şanghay pistinin en önemli sponsoru olan Marlboro, reklam bütçesini de Avrupa dışına kaydıracaktır".

Yazar Oliver Zils, reklam yasağı koymayan pistlere açılmanın, Formula-1'in bütün dertlerine çare olmayacağını da vurgulayarak, "Sabit giderleri 2 milyar euro'yu bulan 10 ekip de yoğurdu üfleyerek yemek zorunda. Bu sezon iki günlük yarış süresince motor değiştirmek yasak. 2005'te aynı motorla iki yarış tamamlama mecburiyeti geliyor. 2006 yılında da ancak altı yarışta bir motor değiştirilebilecek. Büyük bir tasarruf potansiyeli. Çünkü tek bir motorun maliyeti 300 bin euroyu buluyor" diye konuştu.

Otomotiv piyasasındaki krizin sürdüğünü ifade eden Zils, "Ama büyük markalar reklam yaptıkları için, dünyanın en çok seyredilen otomobil yarışlarından çekilmeyi göze alamazlar. Spor modelleriyle para kazanan Mercedes, BMW ve Ferrari gibi markalar, Formula-1'de kazanmak için yarışıyor. Kaybedince, imajları da bozuluyor. Jaguar gibi diğer markalar ise kazanmaya değil, Formula-1'de yarışmaya, teknik düzeylerini ve bu işi becerebildiklerini göstermeye ve potansiyel müşterileri ile iletişim kurmaya önem veriyor" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler