YEMEK

Formunuzu Korumak İçin Mantar Yiyin

Diyet yaparken mantarla, omlet, sebzeli mantar sote, mantar çorbası gibi pek çok çeşit yemek hazırlayabilirsiniz.

Formunuzu Korumak İçin Mantar Yiyin

Diyet yaparken mantarla, omlet, sebzeli mantar sote, mantar çorbası gibi pek çok çeşit yemek hazırlayabilirsiniz.

Mantarlar; düşük kalori, karbonhidrat ve yağ oranları ile sofranızda rahatlıkla yer verilecek yiyecekler arasındadır. Mantar lifli olması sebebiyle tok tutar, 80% -90% sudan oluşur. Bünyesinde protein bulunmakla birlikte, mantarın protein değeri ete nazaran çok düşüktür, yerini tutmaz.

Zehirli-zehirsiz olduklarının belirleme yöntemlerinin pekte güvenli olmadığı için doğada serbest olarak yetişen mantarları önermiyoruz, tercihiniz; güvenli olan kültür mantarları olmalıdır.


Mantarlarda D vitaminleri bulunur.

Taze sebze ve meyveler D vitamini içermezken mantar bünyesindeki D vitamini ile ayrıcalıklı bir yere sahiptir. B vitamini içeriği de oldukça yüksek değerdedir.


Potasyum içeriği yüksektir.

Mantarlar bünyelerinde kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır pek çok minerali barındırırlar. Mantar özellikle potasyum için iyi bir kaynaktır. Potasyum en çok muzda bulunur diye biliriz ama mantarda, muzdakinden daha çok potasyum vardır. Potasyum kemik sağlığı ve kas fonksiyonları için gerekli olan temel bir mineraldir. Mantarın sodyum oranı çok düşüktür, yüksek tansiyon ve kalp hastalarının bile, rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Bol miktarda demir minerali içerir. Kansızlığa karşı faydalıdır. Bakır, kardiovasküler sistemi korumaya yardımcıdır ve vücut tarafından üretilmez. Küçük bir porsiyon mantar vücudun bakır ihtiyacının önemli kısmını sağlar.


Selenyum kaynağıdır.

Mantarlar, bağışıklık sistemini koruyan selenyum için de iyi bir kaynaktır. Selenyum; E vitamini ile birlikte hareket ederek, hücre zarında serbest radikal hasarını engeller. Kırmızıbiber, kabak, havuç, brokoli gibi parlak renkli sebzelerle birlikte tüketildiğinde antioksidan özelliklerini artırmak mümkün olur. Selenyum çoklukla hayvansal besinlerde olduğu için, vejetaryenler için mantar iyi bir seçimdir.

Mantarlarda bulunan meme kanseri ve prostat kanserine karşı etkileri ile Beta glukan ve linoleik asit sofralarımızda yer alan bu besine ayrı bir önem katmaktadır.


Saklama ve pişirme önerileri:

Kısa süreli pişirmek hafif sert bırakmak ve suyunu kaybetmemesini sağlayarak pişirmek en doğru pişirme yöntemidir. Mantarın kararmaması için, temizlediğiniz mantarları limonlu suda bekletebilirsiniz.

Mantar, pişerken su çekmeyen aksine su bırakan bir sebzedir. Bu yüzden mantarı pişirirken içine çok az su koymanızı öneririm. Buzdolabında saklayın bir kâğıt havlu ile sarabilir veya kâğıt torbada daha uzun süre koruyabilirsiniz. Saklamadan önce mantarlar kesinlikle yıkamayın, sünger gibi suyu emerler. Satın aldıktan sonra beş gün içinde tüketmelisiniz.

Mantar çok çabuk pişer. Bu yüzden kısık ateşte yaklaşık olarak 15-20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.

Çok farklı metotlar ızgara, haşlama, fırında veya sote olarak pişirilebilirsiniz.

Mantarın düzinelerce çeşitleri mevcuttur. Dünyada en çok tüketilen 4 çeşit beyaz şapkalı (kültür mantarı),istiridye mantarı, kestane mantarı ve şitake mantarı olarak belirlenmiştir.

Mantarlar içeriğinde ‘umumi tat` olarak bilinen glutamik asit bulundurduğundan içine katıldığı yemeklerin lezzetini arttırırlar.


Kültür mantarlarını tercih etmelisiniz.

Zehirli-zehirsiz mantarı birbirinden ayırt etmede başvurulan kriterler yanıltıcı olabilir. Artık kültür mantarları da oldukça yoğun ve çeşitli olarak üretiliyor. Bu mantarlarda ise hiçbir risk bulunmuyor. Temkinli olmalısınız, doğal mantarlar yerine kültür mantarları yemelisiniz. Mantar satın alırken, güvenliğiniz için seralarda özel olarak yetiştirilen, marketlerde ambalaj içinde satılan ve ambalaj üzerinde firma adı, adresi ve nerede üretildiği belli olan, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının üretim izni, tarih sayısı, imal ve son kullanma tarihlerinin olduğu mantarların tercih edilmesi gerekiyor.


İstiridye mantarını denediniz mi?

İstiridye mantarı yetiştiricilerinin çoğalmasıyla pazar ve marketlerde artık istiridye mantarını sıkça bulabiliyoruz. İstiridye mantarını önermekte en büyük etken tamamen organik olması, üretim aşamasında ne bir gübre ne de ilaç kullanımının olmamasıdır. İstiridye mantarı” olarak bilinen bu mantar türü “lovastatin” adlı bir bileşen içerir. Bu bileşenin, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşüren etkisi bilimsel çalışmalarla da kanıtlandığı çalışmalar mevcuttur. İstiridye mantarı, diğer mantarlardan daha sulu olduğu için, en güzel mantar ızgarası istiridye mantarından yapılır, dilerseniz tost makinasında da bu işlemi yapabilirsiniz ya da tadı et tadında olduğu için hafifçe galeta ununa bulayıp şinitzelden ayırt edemeyeceğiniz bir lezzet hazırlayabilirsiniz.


Fırında Mantar

Mantarlarımızı fırın tepsisine diziyoruz pişmesi için fırına yerleştiriyoruz, içi sulanınca rende kaşarları üzerlerine ilave ediyoruz ve kaşarlar eriyene kadar bekletiyoruz, sonra fırında alıyoruz ve sıcak olarak servis ediyoruz.


Makarna Sosu

Bir fincan mantarı arpacık soğan ve domatesle soteleyin, maydanozu ince ince kıyın, makarnanın üstüne nefis bir sos olarak kullanabilirsiniz. - - - - - -

Mantarlı Omlet

Bir avuç mantarları teflon tavada hafifçe soteleyin kendi suyunu çekince yumurtayı çırpıp üstüne ekleyin, tuzu ve biberini serpin. Dilerseniz kıyılmış maydanoz ve bir parça kaşar da ekleyip bu nefis yemeğin tadına tat katabilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler