KADIN

Fotoğraflarınızı internette nasıl güvenli tutabilirsiniz?

iCloud’un hack’lenmesiyle ünlülerin özel fotoğrafları yayıldı. Siz kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

Fotoğraflarınızı internette nasıl güvenli tutabilirsiniz?

Her geçen gün dünyaca ünlü yıldızların özel fotoğrafları internete düşürülerek büyük olay yaratılıyor. Bu durumda herkesi “Acaba benim özel fotoğraflarıma ve bilgilerime de aynı şey olur mu?” korkusu sardı. Oysa birkaç adımda güvenliğinizi artırabilir ve içiniz rahat bir biçimde fotoğraflarınızı saklayabilirsiniz.

En önemli nokta, aynı uygulamaları sadece** iCloud

gibi belli bir servis için değil, kullandığınız Flickr, Dropbox ya da Android** stoklama servisleri ve tüm e-posta hesaplarınız için gerçekleştiriyor olmanız.

İşte, 5 adımda internette güvenliği sağlama yolları:


1- Karmaşık şifreler kullanın

Kanada’da yapıla bir siber araştırmada insanların yüzde 58’inin şifrelerini doğum tarihleri veya “12345678” gibi sıralı rakam veya “qwerty” gibi sıralı harf kombinasyonlarından oluştuğunu ortaya çıkardı. İnsanların ve davetsiz misafirlerin kolayca tahmin edebilecekleri şifreler kullanmaktan kaçınmalısınız.

Özellikle Türkiye’de yaygın olarak kullanılan 1903, 1905, 1907 gibi takımların kuruluş tarihleri, 1453 gibi herkesin aklında olan tarihleri kullanmak yerine hem harf hem de rakam içeren şifreler belirlemelisiniz. Uzmanlar, 14 karakterden az olmayan, içerisinde büyük ve küçük harfler içeren, aynı zamanda rakam da barındıran şifrelerin ideal uzunlukta ve güvenlik seviyelerinde olduklarını belirtiyorlar. Akılda tutulması zor şifreler kullanmaktan çekinmeyin. İlle de aklınızda tutmak zorunda değilsiniz; şifreyi belirledikten sonra bir yere not etseniz bir şey kaybetmezsiniz.


2- Her hesap için ayrı şifre belirleyin

Bütün e-porta hesapları, kullandığınız servisler, sosyal medya hesapları ve diğer hesaplar için tek bir şifre belirlemek çok kolay olmalı. Akıldaki hard disk için büyük tasarruf. Sonuçta aklınızda tutmanız gereken tek şifre ile internetteki her özel alanınıza erişebiliyorsunuz. Ancak aynı erişim kolaylığı kullandığınız o tek şifreyi bulan bir hacker için de geçerli.

Tüm hesaplar için tek şifre belirliyorsanız boşuna zahmete girmenize gerek yok, hiç belirlemeyin daha iyi. Birbirine benzer olan şifreler belirlemekten de kaçının. Her bir hesap için ayrı bir şifre belirledikten sonra kendinize bir not defteri alıp tüm şifreleri onun içerisine yazabilirsiniz. Böylelikle sanal ortamdan da şifrelerinizi korumuş olursunuz.


**3- İkili doğrulama sistemini etkinleştirin

**

Öncelikle ikili güvenlik doğrulamasını aktif hale getirerek başlayabilirsiniz. Yani daha anlaşılır bir dille, hesabınızı telefonunuza bağlayabilir ve şifre girdikten sonra bir de telefonunuza gelen mesajdaki kodu girerek hesabınıza giriş yapılabilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle sadece şifreyi bulmak yeterli olmayacak, davetsiz misafirlerin aynı zamanda telefonunuza da ele geçirmesi gerekecektir. Dolayısıyla bir hacker’a telefonunuzu ödünç vermediğiniz sürece şifreniz güvenç altında olacaktır.

Tüm e-posta hesaplarınızda “İkili Güvenlik Dıoğrulama”yı aktif hale getirip telefonunuzla hesaplarınızı eşleyebilirsiniz.


**4- Otomatik eşleştirmeyi kapatın

**

Bir diğer güvenlik uygulaması ise hesaplarınızın otomatik eşlemesini kapatmak. Eğer iCloud ya da Dropbox benzeri bulut stoklama programlarına girip "Ayarlar" menüsünden otomatik senkronizasyon, otomatik olarak eşle gibi özellikleri kapatırsanız böylelikle sizin istemediğiniz fotoğraf ya da videoların, size sormadan internette stoklanmasının önüne geçmiş olursunuz.

Bunu yaparken önceden otomatik senkronizasyonla stoklanmış olan verilerinizi de inceleyip silebilirsiniz. İnternette datanız yoksa ortada hack’lenecek bir şey de yoktur.


**5- Güvenlik sorusuna yanlış cevap verin

**

Hesap açarken size mutlaka bir güvenlik sorusu sorulur. Bu sorular sizin özel hayatınız hakkında bilgi sahibi olan kişisel için kolayca cevaplanabilecek yanıtlar içermelidir. Annenizin kızlık soyadına yanlış bir cevap verip bir kenara not edebilirsiniz. Basit ama etkili bir çözüm.

Kaynak: Cosmopolitan

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler