Le Figaro‘nun haberine göre, yetkililer; çocukların fotoğraflarını onlardan izinsiz şekilde Facebook’a koymanın, kişilik haklarını ihlal ettiğini düşünmekle beraber, bunun çocuk tacizcileri için son derece tehlikeli bir açık kapı bıraktığını belirtiyor.
Kolluk kuvvetlerinde bu tarz davalar ve sosyal medya üzerinden işlenen suçlar konusunda uzmanlaşan yetkililer, güvenlik ayarları yapılmamış Facebook hesapları (ve diğer sosyal medya mecraları) üzerinden, çocuklarının fotoğraflarını paylaşan, onlar adına hesap açan ve onları etiketleyen ailelerin, evlatlarını çok ciddi bir tehlikeye maruz bıraktığını ifade ediyor. Özellikle gelişim çağındaki çocukların, bu hesaplar üzerinden pefodillerin hedefi haline gelebileceğini belirten uzmanlar, çocuğun okuyacağı tek bir olumsuz kelimenin bile sosyal ve psikolojik açıdan yıkım yaratabileceği konusunda anne-babaları uyarıyor. Daha önce yaşanan bir örneği ortaya koyan Fransız yetkililer; “bir çocuğun, kendi ailesini, kendisinden izin almadan Facebook hesabı açıp, fotoğraflarını paylaştıkları için” tazminata mahkum ettirebildiğini gösteriyor.
Fransa polisinin “Çocuğunuzu koruyun!” sloganıyla gündeme aldığı bu konu, “Annelik Düellosu” kapsamı altında, yine Facebook üzerinden duyurulan bir sosyal medya kampanyasına ithafen paylaşılıyor. Bu kampanya, annelerin “daha iyi anne olduklarını ispatlamak için”, çocuklarıyla beraber fotoğraf paylaşmaları konusunda aileleri cesaretlendiriyor. Yetkililer, bu tarz kampanyaların arka planda “çok farklı nedenlerle” başlatılabileceğini belirterek; “çocuğunuzla gurur duymak ve onun her halini paylaşmak istemek olağan bir dürtü, fakat bunu herkese açık Facebook profilleri üzerinden ya da kamuya açık gruplarda yapmayın!” diyor. Fransa polisine göre, bu akım en kısa sürede durmalı ve tüm ebeveynler tarafından ciddiye alınmalı.
Fransa’daki kanuna göre, bir kişinin çocukken ihlâl edilen kişilik hakları, yıllar sonra bile dava konusu edilebilir. Fransız internet kanunu uzmanı Éric Delcroix, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, bir kişinin fotoğrafını izinsiz şekilde paylaşan bir kimsenin bir yıl hapis cezasına ve 45,000€ tazminat ödemeye mahkum edilebileceğini söylüyor. Ve bu kanunun, kendi çocuğunuz için herhangi bir istisnası yok. İnternet yasaları konusuna uzman hale gelen avukat Viviane Gelles’e göre, çocuklarının fotoğraflarının gizliliğini sağlamak ebeveynlerin görev ve sorumlulukları arasında… Bunu ihmal eden aileler, daha sonra çocukları tarafından dava edilerek tazminata mahkum edilebiliyor.
Fransa’nın bilişim suçları ve veri güvenliği uzmanları, Facebook ve diğer sosyal medya mecralarındaki ileleri gizlilik ayarlarını yükseltmek ve izleyici erişimini kısıtlamak yönünde, Fransız aileleri bilinçlendirici kampanyalar yürütüyorlar. Avrupa Birliği’nden gelen uyarılar neticesinde, Facebook da geçtiğimiz yıllarda, gizlilik ayarlarını sadeleştiren ve kolaylaştıran bir güncelleme yapmıştı. Bu konuyla ilgilenen Facebook geliştiricilerinden Jay Parikh, sitede yeni bir özellik üzerinde çalıştıklarını ve çocukları herkese açık şekilde fotoğraf paylaştığında, aileleri bilgilendiren bir sistem yarattıklarını söyledi. Parikh geçen ay İngiltere’deki bir panelde yaptığı açıklamasında;
“Eğer çocuğunuz parkta oynarken çektiğiniz bir fotoğrafını Facebook’a yüklerseniz ve yanlışlıkla bunu herkese açık olarak işaretlerseniz, bu sistem çocuğunuzun fotoğrafını otomatik olarak tanıyarak sizi uyaracak. Hatta, “normalde bunu sadece kendi arkadaş ya da aile listenle paylaşırdın, şimdi de böyle olmasını ister misin? diye sorarak, sizi yönlendirecek.” ifadesinde bulundu.